Faktaboks

rev

rødrev

Rev

/※.

Rødrev, oftest bare kalt rev, er et mellomstort pattedyr. Den spiser alt mulig og tilpasser seg lett nye omgivelser. Reven lever i skogen over hele Norge, men også i nærheten av hus i byer og tettsteder.

Reven er et av pattedyrene som lever flest steder i verden. Den finnes i hele Europa, det meste av Asia og Nord-Amerika, og i Australia.

Beskrivelse

Revevalp fra Evje på Sørlandet i Norge
Tegning av revespor.
Reven har poter med fire tær og små klør. Når man finner spor etter rev, kan man se poten med klørne. Poten måler 5 cm.
Tegning av revespor.
Av /NINA.
Lisens: CC BY 4.0

Reven er et mellomstort rovdyr. Den er såpass liten at den ikke blir lagt merke til av store rovdyr. Samtidig er den stor nok til å dominere alle de mindre rovdyrene.

Den blir omtrent 70 centimeter lang og veier cirka 5–6 kilo. Reven har rødbrun pels, men er hvit under halsen og på brystet. Den har en lang hale som er hvit på tuppen. Ørene er store og spisse, og den har lang, spiss snute. Reven har veldig god luktesans og hørsel.

Levevis

Verdenskart med utbredelse av rev

Reven finnes i hele Europa, det meste av Asia og Nord-Amerika, og i Australia. Områdene er merket rødt på kartet.

Verdenskart med utbredelse av rev

Reven lever for det meste i skogen. Den liker å jakte om morgenen før det er helt lyst og om kvelden før det er helt mørkt. Reven har svært godt syn.

Reven spiser alt. Favorittene er mus, hare, fugl, frosk og fisk. Den spiser også snegler, insekter, frukt, bær og litt grønnsaker. Om vinteren kan den spise matavfall som mennesker har kastet, og rester av døde dyr hvis den ikke finner noe annet.

Reven har få naturlige fiender, men blir sjelden mer enn fem år. Reven lever stort sett alene eller i par. Hvis det er mangel på mat og lite plass, lever flere dyr sammen i en sosial gruppe. Da kan det bli mye krangling om mat.

Formering

Reven føder omtrent sju valper mellom april og mai hvert år. De første to ukene ligger valpene sammen med moren i hiet og får melk. Valpene begynner å spise vanlig mat når de er omtrent tre uker gamle. Så beveger de seg ut av hiet. Da har de allerede begynt å lekeslåss for å vise hvem som er sterkest. Den som er sterkest får mest mat av moren.

Valpene må klare seg alene fra de er 4–5 måneder gamle. Det kan være tøft å overleve den første vinteren. Da dør omtrent halvparten av alle valper.

Revejakt

Det har vært vanlig med jakt på rev i Norge i lang tid. Ofte sitter jegerne gjemt og venter på at reven skal komme forbi. Det er også vanlig å bruke hunder til å spore opp revene. Det er bare mellom 15. april og 15. juli det ikke er lov å jakte på rev. Reven blir noen ganger skutt for å begrense smitte av sykdom til andre dyr.

I områder hvor det finnes fjellrev, har rødreven blitt skutt for å gi fjellreven større mulighet til å overleve. Fjellrev er en truet dyreart. Siden rødrever er større, kan de jakte på unge fjellrever.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kjetil Lysne Voje
Ph.d., Universitetet i Oslo