Faktaboks

Slovakia
Hovedstad
Bratislava
Innbyggertall
5,46 millioner
Størrelse
48 080 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Zuzana Čaputová
Språk
slovakisk
Nasjonaldag
1. september
Valuta
euro
Flagg
plassering av Slovakia på jordkloden. Kart
Slovakia (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Slovakia er et land som ligger øst i Europa. Landet grenser til Tsjekkia, Polen, Ukraina, Ungarn og Østerrike. Hovedstaden heter Bratislava.

Natur og klima

Plassering av Slovakia med naboland rundt, kart.
Slovakia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Slovakia grenser ikke til hav, og er et lite land i Europa. Store deler av landet består av fjellområder. Det er mye skog, dype daler, elver og innsjøer i Slovakia. Det er også mange underjordiske grotter.

Europas nest lengste elv, Donau, renner gjennom deler av landet. Det høyeste fjellet heter Gerlachovský Štít, 2663 meter over havet. Nasjonaldyret er bjørn. Det lever også ulv, gaupe, hjort og rev i landet.

Landets strøm kommer fra en blanding av fossile energikilder, atomkraft og vannkraft.

Slovakia har et klima med varme somre og kjølige vintre. I fjellområdene kommer det ofte snø om vinteren.

Folk og kultur

Brun bjørn ser mot kamera. Små grantrær på begge sider. Foto

Bjørnen er nasjonaldyret i Slovakia. Bildet er tatt i Mala Fatra-fjellene.

Fotografi
Av /Shutterstock.

Omtrent 80 prosent av befolkningen er slovaker. 9 prosent av befolkningen er ungarere. Rundt 2 prosent av menneskene i landet tilhører folkegruppen rom.

Over halvparten av befolkningen bor i byer og tettsteder. Offisielt språk er slovakisk, som ligner mye på tsjekkisk. 75 prosent av befolkningen er kristne. De fleste er katolikker.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. De fleste elevene begynner på videregående skole, som også er gratis.

Fotball og ishockey er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Slovakia er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg til parlamentet hvert fjerde år. Det er statsministeren og regjeringen som har mest makt i landet.

Mange fra folkegruppen rom lever under vanskelige forhold i utkanten av de større byene.

Mange mennesker i landet jobber med handel og i industrien. Landet tjener penger på å selge blant annet biler og elektriske maskiner til andre land.

Slovakia er medlem av blant annet FN, NATO og EU.

Historie

Fra 900-tallet var området som i dag er Slovakia en del av Ungarn. Ungarn ble på 1600-tallet en del av et stort europeisk monarki, som fra 1867 ble kalt Østerrike-Ungarn.

Etter første verdenskrig ble Østerrike-Ungarn oppløst. Slovakia og Tsjekkia ble slått sammen til et land som het Tsjekkoslovakia.

Etter andre verdenskrig fikk landet et kommunistisk diktatur. De neste tiårene samarbeidet Tsjekkoslovakia tett med Sovjetunionen.

I 1989 førte en fredelig revolusjon til at det kommunistiske styret måtte gå av. Denne revolusjonen kalles Fløyelsrevolusjonen. I 1993 ble Slovakia og Tsjekkia to selvstendige stater.

De siste tiårene har Slovakia fått bedre økonomi. Lave skatter har ført til at mange utenlandske bedrifter vil ha arbeidsplasser i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør