Mann i rullestol som handler mat
Bedrifter selger varer og tjenester til kunder. Matbutikk er en type bedrift.
Foto
Av /NTB.

Bedrift er en organisasjon som vanligvis selger varer eller tjenester for å tjene penger. Bedrifter kan være alt fra små bedrifter med bare én ansatt til store selskaper som har ansatte over hele verden.

Det finnes mange typer bedrifter for eksempel innenfor salg, produksjon, finans, teknologi, helsevesen og mye mer. Ordet bedrift brukes også av og til om andre typer virksomheter, ikke bare dem som selger varer eller tjenester.

Målet for de fleste bedrifter er at varer og tjenester blir solgt til kundene for en høyere pris enn det koster å lage dem. Dette heter verdiskaping. Da tjener bedriften penger på det de har skapt.

Typer

En frisør holder håret til en kvinne mellom fingrene og klipper det med saks

Frisørsalong er en type bedrift. Frisørsalonger kan være enten aksjeselskap eller enkeltpersonforetak.

Foto
Av /NTB.

En bedrift kan produsere varer eller tjenester, eller begge deler. Eksempler på bedrifter som lager varer, er fabrikker som lager biler eller klær. Hårklipp, transport eller nettbank er eksempler på tjenester som bedrifter kan tilby.

Noen bedrifter tilbyr både varer og tjenester. Dette kan for eksempel være en kunstner som både lager malerier for salg og arrangerer kurs i å male bilder.

Verdiskaping

En bedrift tjener penger ved å selge varene og tjenestene sine for en høyere pris enn det det koster å lage dem. Pengene det koster å produsere en vare eller tjeneste, kan for eksempel være lønn til ansatte, skatter og avgifter, leie av kontor, råvarer og strømregning.

Dersom en bedrift kan selge varene eller tjenestene de produserer til en høyere pris enn det koster å lage dem, oppstår det verdiskapning. Det betyr at bedriften tjener penger til eierne av bedriften, og at bedriften er lønnsom.

Organisering

Bedrifter kan være organisert på forskjellige måter og være bygget opp forskjellig. Noen kan være enkeltpersonforetak, der en enkelt person eier og driver virksomheten selv. En annen vanlig type bedrift er aksjeselskap (AS). Forskjellige typer bedrifter har ulike regler, rettigheter og plikter.

Alle bedrifter i Norge må være registrert hos staten. I Norge har Brønnøysundregistrene ansvaret for å registrere bedrifter og organisasjoner.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Henry Langseth
Universitetsbibliotekar og fagreferent, Universitetet i Bergen