Gaupeunger begynner å spise vanlig mat når de er et par måneder gamle. De bor sammen med moren i nesten et år.
.

Gaupe er et rovdyr som lever vilt i Europa og Asia, spesielt i nordlige områder. Den holder til i hele Norge.

Gaupa er lett å kjenne igjen på de lange ørene med svarte dusker og den korte halen. Gaupa unngår mennesker, så den kan være vanskelig å se. Gaupe er et pattedyr som er i slekt med katter.

Beskrivelse

Voksne gauper lever stort sett alene i områder (revir) som de markerer og vokter. De merker områdene med lukten fra tiss og bæsj.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Tegning av gaupespor.
Sporet etter gaupa viser hele poten, men klørne er ikke synlige. Slik som med andre typer katter, så trekker gaupa inn klørne når de ikke er i bruk. Poten måler 7-8 cm.
Tegning av gaupespor.
Av /NINA / Artsdatabanken.
Lisens: CC BY SA 4.0

Gaupa har kraftig kropp med lange bein og store poter med pels. Fargen på pelsen er rødlig lysbrun med mørke flekker. Den har lange svarte dusker på ørene og kraftig skjegg i kinnene. Hunnen veier omtrent 17 kilo. Hannen er litt større og veier cirka 23 kilo. De blir 90–120 centimeter lange.

Gauper lever vanligvis til de er 20 år gamle.

Levevis

Verdenskart med utbredelse av gaupe

Gaupe finnes i Europa og Asia, spesielt i nordlige områder. Områdene er merket rødt på kartet.

Verdenskart med utbredelse av gaupe

Gaupa lever i skogen og liker best områder som er vanskelige for mennesker å gå i. Den liker å jakte om morgenen før det er helt lyst, og om kvelden før det er helt mørkt. Den fanger helst rådyr, men spiser også mindre pattedyr og fugler.

Gaupa sniker seg etter byttet og angriper det i bakhold, på samme måte som katter. Da gjemmer den seg og angriper byttet bakfra.

Gaupa lever alene i områder som den markerer og vokter. De merker revirene med lukten fra tiss og bæsj.

Formering

Gaupa får unger én gang i året og får som oftest to unger i hvert kull. Ungene dier av mora til de er omtrent tre måneder gamle. Så blir de med mora på jakt for å lære. Det tar lang tid å bli en god jeger. Ungene lever sammen med mora til hun får et nytt kull med unger.

Truet art

Gaupa regnes som en sterkt truet art i Norge. Det betyr at den står i fare for å bli utryddet. Samtidig har Stortinget bestemt at det ikke skal være for mange gauper i Norge, for å unngå konflikt med mennesker og husdyr. Derfor har staten bestemt at det av og til er lov å skyte gauper.

Gaupene mister også områdene sine på grunn av bygging av nye veier, hytter og hus.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kjetil Lysne Voje
Ph.d., Universitetet i Oslo