Faktaboks

Østerrike
Hovedstad
Wien
Innbyggertall
8,90 millioner
Størrelse
82 520 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Alexander Van der Bellen
Språk
tysk
Nasjonaldag
26. oktober
Valuta
euro
Flagg
plassering av Østerrike på jordkloden. Kart
Østerrike (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Østerrike er et land som ligger midt i Europa. Det grenser til Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia, Italia, Sveits og Liechtenstein. Hovedstaden er Wien.

Natur og klima

Plassering av Østerrike med naboland rundt, kart.
Østerrike og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Østerrike ligger i fjellområdet Alpene. Natur og klima varierer med høyden. Høyt oppe i fjellene kan det bli ganske kaldt, og nede i dalene kan det bli veldig varmt. Den kaldeste temperaturen som har blitt målt i Østerrike var —36,6 grader og den varmeste var 40,5 grader.

I lavlandet i nord og øst bor det flest folk, og der ligger hovedstaden Wien. I skogene lever dyr som rådyr, villsvin og hjort. I fjellene lever alpesteinbukk og murmeldyr.

Det høyeste fjellet i Østerrike er Grossglockner, som ligger 3797 meter over havet. Den største elva heter Donau. Østerrike grenser ikke til hav og deler sin største innsjø med Ungarn. Den heter Neusiedler See, og på det dypeste er den bare to meter dyp.

Folk og kultur

De fleste i Østerrike snakker tysk og det finnes mange dialekter. Østerrike er et land med mange kulturer. Innbyggerne bor både i byer og på landet.

I hovedstaden Wien er det veldig populært med klassisk musikk. Den nasjonale matretten er wienerschnitzel. Folkedrakten i Østerrike er en kort lærbukse (lederhosen) for menn og en drakt med skjørt, bluse og forkle (dirndl) for kvinner.

Skolen er gratis og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år.

Politikk og økonomi

Østerrike er en republikk. Statsministeren kalles for kansler. Siden 1955 har ikke Østerrike vært med i noen krig, og landet er medlem av FN. Østerrike er også medlem i EU og samarbeider blant annet med Tyskland om produksjon av biler.

Østerrike produserer små og store maskiner, medisiner, krystallglass og vin. Det er også mange turister som besøker byer og kommer for å oppleve naturen i Østerrike.

Historie

Østerrike var fram til første verdenskrig et mye større land og spilte en viktig rolle i Europa. Landet het den gang Østerrike-Ungarn. Det var keiserfamilien Habsburg som styrte der. Under andre verdenskrig ble Østerrike en del av Tyskland. Østerrike tapte begge verdenskrigene og ble etter andre verdenskrig delt i fire soner.

I 1955 ble det på nytt et eget land. Dagens Østerrike er mindre enn Østerrike-Ungarn var.

Østerrike og Norge

Norge og Østerrike har ikke så mye økonomisk eller politisk samarbeid.

Mange i Norge kjenner til Østerrike fordi landet arrangerer Hoppuka sammen med Tyskland hvert år. Hoppbakkene i Innsbruck og Bischofshofen ligger i Østerrike.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør