Faktaboks

NATO

North Atlantic Treaty Organization, Den nordatlantiske traktats organisasjon

Logo
NATOs logo. NATO er en forkortelse for engelsk North Atlantic Treaty Organization. OTAN er forkortelse for fransk Organisation du traité de l'Atlantique nord.
Logo
Av .
Fem menn og én kvinne inne i et konferanserom. Kvinnen, Meloni, har på en hvit dress med blomsterblonder. Zelenskyj har en stram militærgrønn genser med krage. De andre fire mennene har mørke dresser. Stoltenberg står med hånden på skulderen til Zelenskyj og peker opp i være med den andre. På vegge ibakgrunnen er NATOs logo. Foto

Fra venstre Litauens president Gitanas Nauseda, den britiske statsministeren Rishi Sunak, USAs president Joe Biden, Italias statsminister Giorgia Meloni, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bildet er fra et NATO-møte i Litauen i juli 2023. Ukraina er ikke medlem av NATO.

Fotografi
Av /NTB.

NATO er en organisasjon der 32 land i Europa og Nord-Amerika samarbeider om felles forsvar av land og styresett. Forsvaret er et lands væpnede styrker, det som ofte kalles militæret. Norge er medlem av Nato.

Hvis ett av landene i Nato blir angrepet, regnes det som et angrep på alle landene. Derfor vil hvert land få militær hjelp av alle de andre landene hvis de blir angrepet.

Hvordan NATO styres

Nato styres etter en avtale mellom landene som er medlem. Avtalen heter Atlanterhavspakten fordi Nato-landene ligger på begge sider av Atlanterhavet.

Lederen av Nato kalles generalsekretær. Fra 2014 har den tidligere norske statsministeren, Jens Stoltenberg, ledet Nato. Hver uke møtes landene i Nato for å snakke om landenes sikkerhet. Alle landene må være enige før Nato gjør noe.

Hvert land i Nato må gi penger til driften av Nato. Hvert land må også bruke militæret sitt til å kunne forsvare de andre landene, og til å delta i øvelser. Alle Nato-landene skal bruke to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på militæret.

Nato har hovedkontor i Brussel i Belgia.

NATO-øvelser

Nato-landenes forsvar øver sammen på store Nato-øvelser. Da samles mange tusen soldater med våpen, militære kjøretøy, skip og fly. De trener på hva de skal gjøre, hvis et land blir angrepet.

NATO i krig

Bare én gang har ett av Nato-landene blitt angrepet på en måte som ble regnet som et angrep på alle landene. Det var da terrorgruppen al-Qaida angrep USA 11. september 2001. Da gikk Nato til krig i Afghanistan, der de kjempet mot al-Qaida. Krigen varte til 2021.

Nato har flere ganger sendt militære styrker til kriger uten at Nato-land har blitt angrepet. For eksempel har Natos bombing av Serbia i 1999 og angrep mot Libya i 2011 ført til diskusjoner om hva som er Natos oppgaver.

Når FN bestemmer at noe må gjøres for å skape fred, sender ofte Nato-land militære styrker for å hjelpe til med det.

Historie

Nato ble grunnlagt i 1949 fordi en gruppe land i Europa og Nord-Europa ville ha et felles forsvar mot Sovjetunionen.

Sovjetunionen var verdens største stat og ble styrt som et kommunistisk diktatur. Den største delen av Sovjetunionen er i dag Russland. Det var konflikt mellom de kommunistiske landene og landene som startet Nato. Konflikten var en del av Den kalde krigen, og påvirker fortsatt forholdet mellom landene i dag.

Sovjetunionen ble oppløst i 1991, men landene i Nato fortsatte å samarbeide om felles forsvar.

NATOs medlemmer

Medlemmer fra starten av:

Land som har blitt medlem senere:

Forkortelsen NATO

NATO er en forkortelse for det engelske navnet North Atlantic Treaty Organization, som betyr Den nordatlantiske traktats organisasjon.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør