Faktaboks

Ungarn
Hovedstad
Budapest
Innbyggertall
9,67 millioner
Størrelse
91 260 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Tamás Sulyok
Språk
ungarsk
Nasjonaldag
20. august
Valuta
ungarsk forint
Flagg
plassering av Ungarn på jordkloden. Kart
Ungarn (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Ungarn er et land som ligger i midt i Europa. Landet grenser til Romania, Serbia, Kroatia, Slovenia, Østerrike, Slovakia og Ukraina. Hovedstaden heter Budapest.

Natur og klima

Plassering av Ungarn med naboland rundt, kart.
Ungarn og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Ungarn har ikke grenser til hav og er rundt en tredjedel av Norge i størrelse. Det meste av Ungarn består av sletteland. Det er også skog, elver, fosser, innsjøer, lave fjell og områder med jordbruk i landet.

Det høyeste fjellet heter Kékes, 1014 meter over havet. I skogen lever blant annet villsvin, hjort, rådyr, rev og bever. I innsjøene lever store fisker som gjedde og karpe. Europas nest lengste elv, Donau, renner gjennom landet fra nord til sør.

Mesteparten av landets strøm kommer fra fossile energikilder og atomkraftverk.

Ungarn har et temperert klima med varme somre og kalde vintre.

Folk og kultur

Madjarer er den største folkegruppen i Ungarn. Madjarer kalles også ungarere. Rundt sju prosent av befolkningen tilhører folkegruppen rom.

Omtrent 18 prosent bor i eller omkring hovedstaden Budapest. I hovedstaden er det mange gamle slott og festninger som er populære å besøke blant turister.

Litt mer enn 70 prosent av menneskene bor i byer eller tettsteder. Ungarsk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen, men omtrent halvparten av befolkningen tilhører ikke noen religion.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. Videregående skole varer i fire år, og er også gratis.

Fotball og håndball er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Ungarn er en republikk med president som statsoverhode. Det er statsministeren og regjeringen som har mest makt i landet.

Ungarn er et demokrati, men regjeringen og statsministeren har fått mye kritikk. Blant annet har de blitt kritisert for brudd på ytringsfriheten.

Mange mennesker jobber med handel og turisme i Ungarn. Landet tjener penger blant annet på å selge bildeler, legemidler og matvarer til andre land.

Ungarn er medlem av FN, NATO og EU.

Historie

Det har bodd mennesker i Ungarn i flere tusen år. På 700- og 800-tallet kom flere stammer østfra, og det er disse folkene som er opphavet til dagens ungarere. På 1000-tallet ble Ungarn et kongedømme. I de neste århundrene hadde landet mye makt i Europa.

Fra 1600-tallet var Østerrike og Ungarn i union fram til Ungarn ble selvstendig i 1918. Under andre verdenskrig samarbeidet Ungarn med Tyskland.

Etter krigen fikk landet et kommunistisk styre som var kontrollert av Sovjetunionen fram til 1989. Landet fikk sitt første demokratiske valg i 1990.

De siste tiårene har Ungarn fått bedre økonomi. Landet har blant annet blitt et populært reisemål for turister.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør