Faktaboks

ishockey

hockey

Ishockey er en idrett spilles mellom to lag på en bane av is. Spillerne bruker skøyter for å bevege seg på isen. Hver spiller har en ishockeykølle som de bruker til å skyte en flat skive, som kalles puck, i motstandernes mål.

Det laget som scorer flere mål enn motstanderen, vinner kampen.

Ishockey spilles som oftest på baner inne i ishaller, men det finnes også ishockeybaner ute noen steder.

Ishockey er en populær idrett i særlig USA, Canada og i flere land i Europa.

Bane

En ishockeybane har vanligvis kunstfrossen is. Banen er 60 meter lang og 30 meter bred. Det er ett mål på hver kortside av banen.

Rundt banen er det vegger som er litt over en meter høye. Veggene kalles vant. Over vantet er det gjennomsiktig glass for å beskytte tilskuerne.

Ved siden av banen er det to båser til hvert lag. I den ene båsen sitter lagets spillere og trenere. I den andre sitter spillere som har blitt utvist.

Utstyr

Køllene er laget av blant annet tre og glassfiber. Pucken er hard og laget av gummi.

Alle spillerne har hjelm, munnbeskytter og glassvisir foran ansiktet. De har også beskyttelse innenfor ishockeydraktene. Blant annet er det sydd inn en slags puter i buksene.

Målvakten har en bredere kølle enn de andre, og en spesiell hanske til å fange pucken.

Spillet

Hvert lag har fem utespillere og en målvakt på banen samtidig. Det er lov å bytte spillere så mange ganger man vil i løpet av en kamp.

En vanlig ishockeykamp varer i tre 20 minutter lange omganger, med en pause på 15 minutter mellom. De yngste aldersgruppene har kortere spilletid enn voksne spillere.

Et lag vinner kampen hvis det scorer flere mål enn motstanderen. Hvis det er uavgjort etter vanlig spilletid, kan kampen forlengs med fem eller ti minutter eller til det første laget scorer mål. Det kalles sudden death. Om det fortsatt er uavgjort, avgjøres kampen på straffeslag.

Regler

Ishockey har mange regler. Derfor blir kamper ofte dømt av flere dommere på banen.

Det er lov til å takle en motspiller med kroppen i ishockey, men ikke lov til å slå motspilleren med ishockeykølla.

Når en spiller bryter reglene, droppes pucken på forskjellige steder på banen. Ved mer alvorlige regelbrudd kan en spiller bli utvist i to, fem eller ti minutter.

Historie

Ishockey ble oppfunnet i Canada på midten av 1800-tallet. De neste tiårene spredte idretten seg til USA og Europa.

Norges Ishockeyforbund ble grunnlagt i 1934. I 1920 var ishockey for menn en konkurranse i OL for første gang. Kvinner fikk være med i OL for første gang i 1998.

Norges ishockeyforbund har i dag rundt 15 000 medlemmer.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby