Faktaboks

Tsjekkia
Hovedstad
Praha
Innbyggertall
10,7 millioner
Størrelse
77 199 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Petr Pavel
Språk
tsjekkisk
Nasjonaldag
28. oktober
Valuta
tsjekkisk koruna
Flagg
plassering av Tsjekkia på jordkloden. Kart
Tsjekkia (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tsjekkia er et land som ligger øst i Europa. Landet grenser til Tyskland, Østerrike, Polen og Slovakia. Hovedstaden heter Praha.

Natur og klima

Plassering av Tsjekkia med naboland rundt, kart.
Tsjekkia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tsjekkia har ikke grenser til hav og er rundt en femtedel av Norge i størrelse. En tredjedel av landet består av skog. I tillegg er det elver, innsjøer, grønne daler og noen lave fjellområder i landet.

Landets høyeste fjell heter Sněžka, 1602 meter over havet. I Tsjekkia er det også mange dype grotter som turister kan besøke. Det lever mer enn 700 bjørner i Tsjekkia. I tillegg er det ulv, rev, gaupe og hjort i landet.

Mesteparten av landets strøm kommer fra fossile energikilder og atomkraftverk. Tsjekkia har også vannkraftverk.

Tsjekkia har et klima med varme somre og kalde vintre.

Folk og kultur

Rundt 65 prosent av befolkningen er tsjekkere. Det bor også folk fra Slovakia, Ukraina, Ungarn og Polen i landet. Litt mer enn 170 000 mennesker tilhører folkegruppen rom.

Tre fjerdedeler av befolkningen bor i byer og tettsteder. Rundt 25 prosent bor i og omkring hovedstaden Praha. I hovedstaden er det mange slott og festninger fra middelalderen.

Tsjekkia er et av de landene i Europa med færrest medlemmer i religiøse samfunn. Bare 14 prosent av befolkningen tilhører et trossamfunn. Offisielt språk er tsjekkisk, som ligner mye på slovakisk.

Alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 15 år. Både grunnskole og videregående skole er gratis.

Fotball og ishockey er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Tsjekkia er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg til parlamentet hvert fjerde år. Det er statsministeren og regjeringen som styrer det meste i landet.

Mange mennesker i Tsjekkia jobber med handel og turisme. Landet tjener penger blant annet på å selge biler og maskiner til andre land.

Tsjekkia er medlem av FN, NATO og EU.

Historie

På 400-tallet flyttet slaviske folkegrupper til det området som i dag er Tsjekkia. Mange tsjekkere er etterkommere etter dette folket.

Frem til 1900-tallet var Tsjekkia en del av flere store riker og land. Etter første verdenskrig ble Tsjekkia slått sammen med Slovakia. Sammen dannet de to landene Tsjekkoslovakia.

Etter andre verdenskrig fikk landet et kommunistisk diktatur. De neste tiårene samarbeidet Tsjekkia tett med Sovjetunionen.

I 1989 førte en fredelig revolusjon til at det kommunistiske styret måtte gå av. Denne revolusjonen kalles Fløyelsrevolusjonen. I 1993 ble Tsjekkia og Slovakia to selvstendige stater. De siste tiårene har Tsjekkia fått mye bedre økonomi.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør