Faktaboks

Libya
Hovedstad
Tripoli
Innbyggertall
6,93 millioner
Størrelse
1 759 540 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Mohammad Younes Menfi
Språk
arabisk
Nasjonaldag
1. september
Valuta
libysk dinar
Flagg
plassering av Libya på jordkloden. Kart
Libya (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Libya er et land som ligger nord i Afrika. Landet grenser til Tunisia, Algerie, Niger, Tsjad, Sudan og Egypt. Hovedstaden heter Tripoli.

Natur og klima

Plassering av Libya med naboland rundt, kart.
Libya og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Libya er Afrikas fjerde største land og omtrent fem ganger så stort som Norge i størrelse. Landet ligger mellom Middelhavet og Sahara-ørkenen.

Rundt 90 prosent av landet består av ørken. Libya har også en over 1700 kilometer lang kyst til Middelhavet. I tillegg finnes det områder med jordbruk og fjell i landet. Det høyeste fjellet heter Bette, 2267 meter over havet.

I ørkenen lever blant annet sjakal, ørkenrev og hyene. Det bor også gepard, gaselle og mer enn 300 fuglearter i landet. Nasjonaldyret er arabisk ørn.

Rundt 90 prosent av landets strøm og energi kommer fra fossilt brennstoff.

Mesteparten av Libya har et varmt ørkenklima med lite regn. Langs kysten regner det mer.

Folk og kultur

Folk bor veldig spredt i Libya, som er et av Afrikas tynnest befolkede land. Over 80 prosent av menneskene bor i byer.

97 prosent av befolkningen er arabere og berbere. I ørkenen lever det fremdeles små grupper av nomader. De fleste innbyggerne i landet er muslimer. Arabisk er offisielt språk.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til 15 år. Det finnes også flere universiteter, fagskoler og høyskoler i landet.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Etter opprør og krig i Libya i 2011 ble en midlertidig regjering valgt i landet. I 2014 var det nytt valg, men landet fikk to regjeringer som konkurrerte mot hverandre.

Siden 2014 har FN forsøkt å lage én regjering for hele landet, men de politiske partiene er fremdeles ikke enige om hvem som skal styre landet.

Det er mye olje i Libya, som landet tidligere har tjent mye penger på å selge til andre land. Etter krigen i 2011 har landets inntekter fra olje blitt mye mindre.

Libya er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Den afrikanske union.

Historie

Berberne var de første menneskene som bodde i Libya. Fram til 1500-tallet styrte både grekere, romere og arabere i landet.

På 1500-tallet ble Libya en del av det Det osmanske riket frem til 1900-tallet. I 1912 ble landet kolonisert av Italia.

Under andre verdenskrig ble Libya invadert av Storbritannia. Landet ble selvstendig i 1951.

I 1969 tok Muammar al-Gaddafi makten i landet etter et statskupp. Han var diktator i Libya i 42 år. Han ble avsatt i august 2011 og deretter drept av libyere i oktober 2011.

FNs sikkerhetsråd satte da i gang en internasjonal militær aksjon for å beskytte sivile personer i Libya. Den militære aksjonen var først ledet av USA, deretter av NATO. Norge deltok med militærfly.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør