Faktaboks

Romania
Hovedstad
Bucureşti
Innbyggertall
19,1 millioner
Størrelse
230 080 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Klaus Iohannis
Språk
rumensk
Nasjonaldag
1. desember
Valuta
leu
Flagg
plassering av Romania på jordkloden. Kart
Romania (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Romania er et land som ligger sørøst i Europa. Landet grenser til Moldova, Ukraina, Ungarn, Serbia og Bulgaria. Hovedstaden heter Bucureşti.

Natur og klima

Plassering av Romania med naboland rundt, kart.
Romania og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Romania har kyst mot Svartehavet i øst, og er litt mindre enn Norge. Europas nest lengste elv, Donau, renner gjennom deler av landet.

Landet har en variert natur med mange fjell, daler, elver, innsjøer og områder for jordbruk. Langs kysten er det mange strender som er populære blant turister.

Romania er det landet i Europa hvor det lever flest bjørner. Det lever også ulv, rødrev og grevling i landet. Nasjonaldyret er gaupe.

Romania får strøm fra en blanding av fossil energi, atomkraft og vannkraftverk.

Romania har et klima med varme somre og milde vintre i områdene langs kysten. I fjellene kommer det ofte snø om vinteren.

Folk og kultur

Rundt 90 prosent av befolkningen er rumenere. 6 prosent er ungarere og 3,4 prosent av befolkningen er rom. Omtrent halvparten av innbyggerne bor i byer og tettsteder.

Myndighetene i landet har blitt kritisert av internasjonale organisasjoner for hvordan de behandler romene i landet.

Både grunnskole og videregående skole er gratis i landet. Elevene går på skole fra de er 5 til de er 19 år.

Fotball og håndball er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Romania er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg hvert femte år. Landet har også statsminister og regjering.

De siste tiårene har det i perioder vært mye korrupsjon og organisert kriminalitet i landet.

Mange mennesker i Romania jobber med handel og turisme. Landet tjener penger blant annet på å selge klær og maskinutstyr til andre land.

Romania er blant annet medlem av FN, NATO og EU.

Historie

Det er funnet spor etter mennesker som bodde i Romania for over 20 000 år siden. Det er et av eldste funnene etter mennesker i Europa.

Gjennom historien har Romania vært styrt av mange forskjellige land og riker. På 200-tallet var det området som i dag er Romania en del av Romerriket, og språket rumensk ligner fortsatt mye på latin.

Romania ble selvstendig i 1877. Etter første verdenskrig ble landet utvidet med området Transilvania.

Etter andre verdenskrig fikk Romania et kommunistisk styre. De neste tiårene samarbeidet landet tett med Sovjetunionen. Fra 1965 styrte diktatoren Nicolae Ceaușescu landet til han ble avsatt og henrettet etter en revolusjon i 1989.

Romania ble et demokrati og hadde sitt første frie valg i 1990. Romania ble medlem av EU i 2007, men er i dag et av de landene med lavest inntekt i unionen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør