Faktaboks

Montenegro
Hovedstad
Podgorica
Innbyggertall
616 000
Størrelse
13 450 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Jakov Milatović
Språk
montenegrinsk (serbo-kroatisk). offisielle regionale språk er: serbisk, bosnisk, kroatisk, albansk
Nasjonaldag
13. juli
Valuta
euro
Flagg
plassering av Montenegro på jordkloden. Kart
Montenegro (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Montenegro er et land som ligger sørøst i Europa. Landet grenser til Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Serbia, Kosovo og Albania. Hovedstaden heter Podgorica.

Natur og klima

Plassering av Montenegro med naboland rundt, kart.
Montenegro og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Montenegro har kyst mot Adriaterhavet i sørvest. Landet består av mange fjell, daler, elver, innsjøer og områder med skog. I områder ved kysten dyrkes det blant annet appelsiner og druer.

Det høyeste fjellet heter Bobotov Kuk, 2522 meter over havet. Nasjonaldyret er ørn. Det lever også bjørn, grevling og hjort i landet. Langs kysten er det mange badeplasser som er populære blant turister.

Rundt 70 prosent av landets strøm kommer fra fossile energikilder. Rundt 30 prosent kommer fra fornybare energikilder, for eksempel vannkraft.

Montenegro har et klima langs kysten med varme somre og milde vintre. I fjellene kan det bli minusgrader om vinteren.

Folk og kultur

Nesten halvparten av befolkningen er montenegrinere. Det bor også mange serbere, bosnjaker og albanere i landet.

Rundt 70 prosent av menneskene lever i byer og tettsteder. Montenegrinsk er offisielt språk, det er veldig likt serbisk og kroatisk. Kristendom er den største religionen, de fleste tilhører den ortodokse kirke.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Håndball og vannpolo er også populære idretter.

Politikk og økonomi

Montenegro er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er presidentvalg hvert femte år. Det er statsministeren og regjeringen som styrer.

Montenegro har i perioder på 2000-tallet hatt problemer med korrupsjon og organisert kriminalitet.

Mange mennesker i Montenegro jobber med handel og turisme. Landet tjener penger blant annet på å selge aluminium og mat til andre land.

Montenegro er medlem av blant annet FN og NATO.

Historie

Mot slutten av 1100-tallet ble det området som i dag er Montenegro en del av kongeriket Serbia. På midten av 1300-tallet ble Montenegro et fyrstedømme.

Montenegro ble en selvstendig stat i 1868, men ble igjen forent med Serbia i 1918. Fra 1929 ble landet en del av Jugoslavia, som bestod av seks forskjellige land.

Etter andre verdenskrig ledet diktatoren Josip Tito Jugoslavia frem til han døde i 1980. Fra 1992 het landet Serbia og Montenegro.

Serbia og Montenegro deltok senere aktivt i kriger mot nabolandene hvor mange mennesker ble drept. Det var både religiøse, kulturelle og politiske grunner til at det ble krig i området.

I 2006 ble Montenegro et selvstendig land. De siste tiårene har landet fått bedre økonomi. Montenegro har også blitt et populært turistland.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør