Faktaboks

Tyskland
Hovedstad
Berlin
Innbyggertall
83,36 millioner
Størrelse
349 390 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Frank-Walter Steinmeier
Språk
tysk
Nasjonaldag
3. oktober
Valuta
euro
Flagg
plassering av Tyskland på jordkloden. Kart
Tyskland (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tyskland er et land som ligger i Europa. Landet grenser til Danmark, Nederland, Belgia, Luxembourg, Frankrike, Sveits, Østerrike, Tsjekkia og Polen. Hovedstaden heter Berlin.

Natur og klima

Plassering av Tyskland med naboland rundt, kart.
Tyskland og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

En fjerdedel av Tyskland er dekket av skog. Fjellområdet Alpene ligger i sør på grensen mot Østerrike.

Klimaet er temperert, altså varmt om sommeren og kaldt om vinteren. Nær havet i nord er det mye nedbør, mens det i sør og øst er varmt og tørt.

Folk og kultur

En rekke av biler innendørs. En mann lener seg over panseret på den første. Mange lysrør i taket. Foto

En elektrisk Volkswagen ID.4 gjøres ferdig på fabrikken i Zwickau.

Fotografi
Av /GettyImages.

Tyskland er det mest folkerike landet i Europa, etter Russland. Det er store forskjeller på hvordan folk bor i Tyskland. Mange bor i byer med flere millioner innbyggere, mens andre bor mer spredt på bygda.

Kristendom er den største religionen. Det offisielle språket er tysk.

Skolen er gratis, og alle må gå på skolen fra de er 6 til de er 15 år. Tilbudet om utdanning varierer fra delstat til delstat. Det er mer enn 400 universiteter i Tyskland, med mange studenter fra andre land.

Mange millioner turister besøker Tyskland hvert år.

Politikk og økonomi

Tyskland er et demokrati. Landet er delt inn i 16 delstater. Noen lover gjelder i hele landet, andre gjelder kun i enkelte delstater. Lederen av regjeringen kalles forbundskansler, den samme jobben heter statsminister i Norge.

Tyskland er et av de aller viktigste industrilandene i Europa. Noe av det som produseres i Tyskland er biler, maskiner og elektronikk. Jordbruk, skogbruk og produksjon av energi gir også viktige inntekter for landet.

Tyskland er blant annet med i EU, NATO og FN.

Historie

Tyskland bestod først av mange små land. I 1871 samlet de seg til ett land, det tyske keiserriket. Kong Vilhelm 1. ble keiser, en slags konge.

Tyskland tapte første verdenskrig i 1918. Den tyske keiseren gikk av, og Tyskland ble en republikk. Mange var fattige, og arbeidsledigheten var stor. Det førte til at mange ville følge nazismen.

I 1933 ble Adolf Hitler statsoverhode. Han gjorde Tyskland til et diktatur. Tyskland angrep mange land i Europa under andre verdenskrig, og Hitlers hær forfulgte og drepte jøder. I 1945 tapte Tyskland krigen.

I 1949 ble Tyskland delt i to stater: Øst-Tyskland og Vest-Tyskland. Øst-Tyskland ble kommunistisk. I 1961 ble det bygget et gjerde mellom de to landene. Hovedstaden Berlin ble delt i to av Berlinmuren. I 1989 ble den revet og arbeidet med å samle Tyskland startet. I 1990 ble Øst-Tyskland og Vest-Tyskland samlet til én stat.

Tyskland og Norge

Det foregår mye handel og turisme mellom Tyskland og Norge. Norge selger olje og gass til Tyskland, og kjøper industriprodukter og biler tilbake.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør