Faktaboks

Hovedstad
Ankara
Innbyggertall
84,1 millioner
Størrelse
769 630 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Recep Tayyip Erdoğan
Språk
tyrkisk
Nasjonaldag
29. oktober
Valuta
tyrkisk lira
Flagg
plassering av Tyrkia på jordkloden. Kart

Det meste av Tyrkia (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt). En liten del ligger i Europa.

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tyrkia er et land som ligger i både Asia og Europa. Landet grenser til Georgia, Iran, Aserbajdsjan, Armenia, Syria, Irak, Hellas og Bulgaria. Hovedstaden heter Ankara.

Natur og klima

Plassering av Tyrkia med naboland rundt, kart.
Tyrkia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tyrkia er omtrent dobbelt så stort som Norge. 97 prosent av landet ligger i Asia, 3 prosent er i Europa.

Landet har kyst mot Svartehavet og Middelhavet. Langs kysten er det mange strender som er populære blant turister. Det er også mange fjell, gressletter og elver i landet. Det høyeste fjellet heter Ararat, 5137 meter over havet. Eufrat, som er den lengste elven i Vest-Asia, renner gjennom landet.

Nasjonaldyret er ulv. Det lever også bjørn, hjort, villgeit og rev i landet.

Rundt 70 prosent av landets strøm og energi kommer fra gass og kull. Tyrkia lager også energi som kommer fra sol, vann og vind.

Tyrkia har et klima med varmt vær året rundt. Det har vært flere store jordskjelv i landet hvor mange mennesker har mistet livet.

Folk og kultur

Omtrent 76 prosent av folk i Tyrkia bor i byer. Den største byen Istanbul har 15 millioner innbyggere.

Tyrkere er den største folkegruppen. Tyrkisk er offisielt språk. Kurdere er den største minoriteten. Det finnes også flere andre folkegrupper i landet som har sitt eget språk, blant annet armenere og alevier. Nesten alle innbyggerne er muslimer.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Skolen er gratis, og nesten alle barn i landet kan lese og skrive.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Tyrkia er en republikk med president som statsoverhode. Landet har valg hvert femte år. Tyrkia er egentlig et demokrati, men mange mener at presidenten har fått for mye makt de siste årene.

Myndighetene i Tyrkia har fått mye kritikk fra andre land for hvordan de behandler kurderne i landet. Tyrkia har i perioder vært i konflikt med nabolandene Hellas og Kypros.

Det kommer over 30 millioner på ferie til Tyrkia hvert år, og mange mennesker jobber med turisme.

Tyrkia er medlem av blant annet FN, NATO og Europarådet.

Historie

Fra 1300-tallet og frem til første verdenskrig var Tyrkia sentrum for Det osmanske riket. Dette riket falt sammen, og i 1923 ble Tyrkia en selvstendig stat. Fra 1915 til 1920 gjennomførte tyrkiske ledere et folkemord mot landets armenske befolkning.

Mustafa Kemal Atatürk var Tyrkias første president. Han grunnla en republikk der religiøse ledere ikke skulle bestemme hvordan staten ble styrt.

I flere perioder etter selvstendigheten har det vært uro og militærkupp i landet. På 1980- og 1990-tallet var det krig mellom myndighetene og kurderne i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eirik Kvindesland
University of Oxford