Faktaboks

Slovenia
Hovedstad
Ljubljana
Innbyggertall
2,11 millioner
Størrelse
20 136 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Nataša Pirc Musar
Språk
slovensk
Nasjonaldag
25. juni
Valuta
euro
Flagg
plassering av Slovenia på jordkloden. Kart
Slovenia (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Slovenia er et land som ligger i Europa. Landet grenser til Italia, Østerrike, Ungarn og Kroatia. Hovedstaden heter Ljubljana.

Natur og klima

Plassering av Slovenia med naboland rundt, kart.
Slovenia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Slovenia er et fjelland og bare ti prosent av landet ligger lavere enn 200 meter over havet. Landet består av mange fjell og daler. 60 prosent av landet er dekket av skog. Det er også innsjøer, elver, grotter og områder med jordbruk i landet. Slovenia har en liten kyst mot Middelhavet.

Det høyeste fjellet heter Triglav og ligger 2864 meter over havet. Det lever ville kaniner, grevlinger, villsvin, brunbjørn, ulver, hjort og alpesteinbukker i landet. I grottene bor det hulesalamandere.

Landets strøm kommer fra en blanding av fossile energikilder, atomkraft og vannkraft.

Mesteparten av landet har et klima med varme somre og kalde vintre. I fjellene er det flere skianlegg hvor det populært å stå på ski om vinteren.

Folk og kultur

Flyfoto av hoppbakken.
Planica, som er en av de største hoppbakkene i verden, ligger i Slovenia. Her er hoppbakken sett fra toppen av Cprnik-fjellet.
Fotografi
Av .

Over 80 prosent av befolkningen er slovenere. Det bor også serbere, kroater og bosnjaker i landet. Offisielt språk er slovensk. Kristendom er den største religionen, de fleste er katolikker.

Litt over halvparten av befolkningen bor i byer og tettsteder. Ljubljana er en av de få hovedstedene i verden som har bilfritt sentrum.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Videregående skole varer i fire år og er også gratis.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Slovenia er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg hvert fjerde år. Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet. Slovenia regnes som et stabilt demokrati.

Mange mennesker i landet jobber i helsevesenet og med utdanning. Landet tjener penger blant annet på å selge bildeler og legemidler til andre land.

Slovenia er medlem av FN, NATO og EU.

Historie

På 500-tallet innvandret slaviske folkegrupper til det området som i dag er Slovenia. Fram til 1900-tallet var Slovenia en del av flere land og store riker, som Østerrike-Ungarn.

I 1918 ble landet en del av Jugoslavia. Etter andre verdenskrig ble Josip Broz Tito leder i Jugoslavia. De neste tiårene ble Slovenia styrt av Tito som et kommunistisk diktatur.

Etter at Tito døde i 1980, ville folket ha demokrati i Slovenia. I 1991 ble Slovenia et selvstendig land.

De siste tiårene har Slovenia hatt en god økonomisk utvikling.

Norge og Slovenia

I 2022 kjøpte Norge varer for rundt to milliarder kroner fra Slovenia. Flere norske bedrifter jobber i Slovenia.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør