Faktaboks

Island
Hovedstad
Reykjavík
Innbyggertall
364 100
Størrelse
100 830 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Guðni Th. Jóhannesson
Språk
islandsk
Nasjonaldag
17. juni
Valuta
islandsk krone
Flagg
plassering av Island på jordkloden. Kart
Island (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Island er et land som består av øyer nord i Atlanterhavet. Landet ligger 300 km øst for Grønland og 970 km vest for Norge. Hovedstaden Reykjavík er verdens nordligste hovedstad.

Natur og klima

Plassering av Island med naboland rundt, kart.
Island og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Island er Europas nest største øy etter Storbritannia. Landet er litt mindre enn en tredjedel av Norge i areal.

Helt sør i landet ligger den nye øya Surtsey. Den ble dannet etter at en vulkan hadde utbrudd på 1960-tallet.

Island har et klima med kalde somre og milde vintre. Det er mange isbreer, vulkaner og geysirer i landet. Vulkanene har ofte utbrudd. Europas nest største isbre, Vatnajökull, ligger på Island.

På Island lager de mye miljøvennlig energi. Energien kommer fra vannkraft, jordvarme og andre kilder til fornybar energi.

Nasjonalfuglen er islandsfalk. På Island lever det også fjellrev, reinsdyr, mer enn 250 fuglearter og en egen type ponni som heter islandshest.

Folk og kultur

Strokkur er Islands mest kjente geysir. Den har utbrudd hvert 6.-10. minutt og spruter kokhett vann opp til 20 meters høyde.
.

Island er et av de landene i Europa der det bor færrest folk. Mer enn halvparten bor i eller rundt Reykjavík. I resten av landet bor folk mye mer spredt.

Island er et av landene i verden som er best på likestilling. Landet har også et godt helsevesen.

Håndball og fotball er de mest populære idrettene blant barn og ungdom. I tillegg har de mange badeland, fordi varmt vann er billig der.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. De fleste fortsetter på videregående skole. Skolen er gratis.

Politikk og økonomi

Utendørsbad og varme kilder i Myvatni
.

Island er en republikk som har demokrati. Statsoverhodet er president og velges for fire år av gangen. Island har også en statsminister som leder regjeringen.

Landet har ikke et eget militær, men en kystvakt med skip, fly og helikopter. Landet er ikke medlem av EU, men samarbeider med andre land gjennom EØS. Island er medlem av NATO og FN.

Mange mennesker på Island tjener penger på fiskeri.

Historie

Folk fra Norge var på slutten av 800-tallet blant de første som bosatte seg på Island. I 930 opprettet islendingene Alltinget. Dette er verdens eldste nasjonalforsamling som fortsatt er i bruk.

I 1262 ble Island en del av Norge etter en avtale mellom den norske kongen og islendingene. På slutten av 1300-tallet ble Norge med i en union med Danmark. Siden Island var en del av Norge, ble de også med i unionen. I 1814 gikk Norge ut av unionen med Danmark, mens Island ble igjen.

Etter en folkeavstemning i 1944 ble Island et eget land. I 1980 ble Vigdís Finnbogadóttir valgt til verdens første kvinnelige president.

Island og Norge

Norge og Island har et nært forhold og mye felles kultur og historie. Islandsk språk kommer fra norrønt, slik som norsk språk gjør. Mange islandske sagaer forteller historier fra Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør