Faktaboks

Latvia
Hovedstad
Riga
Innbyggertall
1,87 millioner
Størrelse
62 230 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Edgars Rinkēvičs
Språk
latvisk
Nasjonaldag
18. november
Valuta
euro
Flagg
plassering av Latvia på jordkloden. Kart
Latvia (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Latvia er et land som ligger øst i Europa. Latvia grenser til Estland, Litauen, Russland og Belarus. Hovedstaden heter Riga.

Natur og klima

Plassering av Latvia med naboland rundt, kart.
Latvia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Latvia er et flatt land på størrelse med Svalbard. Det høyeste punktet er Gaiziņkalns, 312 meter over havet. Landet har én stor elv som heter Daugava. Landet har mange innsjøer. Halvparten av Latvia er dekket av skog.

Det bor mange dyr i landet, rundt 80 typer pattedyr og over 330 typer fugler. Elg, hjort, rådyr og villsvin er vanlige dyr.

Folk og kultur

Kvinner i nasjonale folkedrakter i en bygate. Foto

Deltagere med nasjonale folkedrakter under en parade i Riga. Paraden feiret 150-årsjubileet for den nasjonale sang- og dansefestivalen.

Foto
Av /Shutterstock.

De fleste som bor i Latvia er latviere, men litt mer enn én av fire er russere. Det bor også folk fra Belarus, Ukraina, Polen og Litauen i Latvia.

Offisielt språk er latvisk. Det har en del til felles med litauisk. Språket er også påvirket av tysk.

Kristendom er den største religionen i landet.

Alle i Latvia må gå på grunnskole fra de er 6 til de er 15 år. Etterpå kan de gå tre år på videregående skole. Det mer enn 30 universiteter i Latvia.

Landet er kjent for folkediktning, dans og folkesanger kalt dainas. Det er flere berømte musikere fra Latvia. Noen eksempler er fiolinisten Gidon Kremer, operasangeren Elīna Garanča og dirigenten Mariss Jansons.

Politikk og økonomi

Latvia er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, med valg hvert fjerde år. Presidenten blir valgt av nasjonalforsamlingen. Det er nasjonalforsamlingen og regjeringen som styrer landet.

Lativa er medlem av blant annet FN, NATO og EU.

Historie

Opprinnelig var det baltiske og finsk-ugriske folk som bodde i Latvia. På 1100-tallet slo tyske handelsmenn seg ned der. Tyskerne angrep de som bodde der fra før og tvang dem til å bli kristne. Byen Riga ble grunnlagt i 1201.

På 1500-tallet var det kriger mellom områder i Latvia og Russland.

18. november 1918 ble Latvia et eget land. Året etter lagde de en fredsavtale med Sovjet-Russland. Fra 1922 var det demokratiske valg i Latvia.

I 1940 ble Latvia erobret av Sovjetunionen. Etter andre verdenskrig flyttet mange russere til Latvia. Da Sovjetunionen brøt sammen i 1991, ble Latvia igjen et eget land.

Latvia og Norge

Det har vært kontakt mellom Latvia og Skandinavia siden 600-tallet. Elva Daugava, som går gjennom Latvia, var en viktig handelsvei til Russland i vikingtiden.

Norge har mye økonomisk samarbeid i Latvia.

Mange nordmenn reiser på ferie til Latvia, og det går direktefly fra Norge til Riga.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør