Faktaboks

Belgia
Hovedstad
Brussel
Innbyggertall
11,6 millioner
Størrelse
30 280 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Philippe
Språk
nederlandsk, fransk, tysk
Nasjonaldag
21. juli
Valuta
euro
Flagg
plassering av Belgia på jordkloden. Kart
Belgia (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Belgia er et land som ligger vest i Europa. Landet grenser til Frankrike, Luxembourg, Nederland og Tyskland. Hovedstaden heter Brussel.

Natur og klima

Plassering av Belgia med naboland rundt, kart.
Belgia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Belgia består av to store områder: Flandern i nord og Vallonia i sør. Hovedstaden Brussel ligger i midten. Flandern er relativt flatt, og naturen der er preget av kysten.

I Vallonia ligger fjellplatået Ardennene. Den høyeste toppen heter Botrange og ligger 684 meter over havet. Det finnes lite uberørt natur i Belgia, men i skogene i Ardennene lever det sørharer, rådyr, villsvin og mange trekkfugler.

Belgia har et klima med milde vintrer og kjølige somrer. Det er mest regn og snø i Vallonia. Gjennom Belgia renner elven Maas.

Folk og kultur

Belgiere bruker flere språk. I Flandern snakker folk den nederlandske dialekten flamsk. I Vallonia snakker folk først og fremst fransk. Ved grensen til Tyskland snakker også noen belgiere tysk. I hovedstaden Brussel snakker man både flamsk og fransk.

Folk bor veldig tett i Belgia. De største folkegruppene etter belgierne er fra Frankrike, Italia, Nederland og Marokko.

En viktig by for Belgia er Antwerpen. Byen er en kjent by for handel og kunst, i tillegg til at de selger sjokolade og diamanter.

Politikk og økonomi

Belgia er et monarki med konge som statsoverhode. Det er regjeringen og statsministeren som styrer landet. Politikken i Belgia er veldig forskjellig i de to regionene Flandern og Vallonia.

I hovedstaden Brussel ligger hovedkontoret til EU og NATO. Der møtes mange politikere fra ulike land for å samarbeide.

Belgia er også med i Benelux-unionen, som er et økonomisk samarbeid mellom landene Belgia, Nederland og Luxembourg.

Historie

I løpet av historien har Belgia hatt samme konge som Nederland, Frankrike, Spania og Østerrike. Først i 1830 ble Belgia selvstendig med egen konge.

I 1885 opprettet Kong Leopold 2. Fristaten Kongo i Afrika. Det ble hans personlige koloni, og han utnyttet den grovt. I 1908 overtok Belgia styringen av kolonien og byttet navn til Belgisk Kongo. Landet heter i dag Den demokratiske republikken Kongo.

Tyskland angrep Belgia både i første og andre verdenskrig. Belgia hadde ikke valgt side i krigene og var nøytrale. Etter andre verdenskrig sluttet Belgia å være nøytralt og var med å starte NATO, FN og EU.

Belgia og Norge

Mange fra Norge bor og arbeider i Brussel. Det er et større norsk samfunn i Antwerpen. Der finnes det i tillegg flere norske rederier. Et rederi driver med skip og skipsfart.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør