Faktaboks

Albania
Hovedstad
Tirana
Innbyggertall
2,83 millioner
Størrelse
27 400 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Bajram Begaj
Språk
albansk
Nasjonaldag
28. november
Valuta
albansk lek
Flagg
plassering av Albania på jordkloden. Kart
Albania (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Albania er et land som ligger i Europa. Landet grenser til Montenegro, Kosovo, Nord-Makedonia og Hellas. Hovedstaden heter Tirana.

Natur og klima

Plassering av Albania med naboland rundt, kart.
Albania og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Albania har kyst mot Adriaterhavet. Langs kysten er det mange strender som er populære blant turister. I fjellområdene er det mange slott og festninger fra middelalderen.

Rundt en tredjedel av landet består av skog. Det er også mange fjell, elver og områder for jordbruk i landet. Det høyeste fjellet heter Korab og ligger 2764 meter over havet.

Nasjonaldyret er kongeørn. Det lever også bjørner, ulver, villsvin, rådyr og skilpadder i landet.

Rundt 60 prosent av landets strøm kommer fra fossile energikilder. Albania har mange elver og får også miljøvennlig energi fra blant annet vannkraftverk. Vel 20 prosent av energiforbruket er vannkraft.

Albania har et klima med varme somre og milde vintre. Landet ligger i et område som er utsatt for jordskjelv.

Folk og kultur

Over 80 prosent av befolkningen er albanere. De siste tiårene har mange mennesker flyttet fra bygda og inn til de større byene.

Rundt 65 prosent av befolkningen bor i byer og tettsteder. Språket er albansk. Islam er den største religionen, men kristendommen er også ganske stor.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Nesten alle elevene fortsetter på videregående skole.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Albania er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg til parlamentet hvert fjerde år. Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet.

Myndighetene har blitt kritisert for juks ved flere valg de siste tiårene. Det har i perioder vært mye korrupsjon og organisert kriminalitet i landet.

Mange mennesker i Albania jobber med jordbruk og handel. Landet tjener penger på å selge klær og olje til andre land.

Albania er medlem av blant annet FN, NATO og Europarådet.

Historie

Albania har vært okkupert og invadert av flere land. Fra 1478 til 1912 var landet en del av Det osmanske riket.

28. november 1912 bestemte Albania at de skulle være et eget land. Først i 1920 ble Albania internasjonalt akseptert som eget land. Nye grenser førte til at mange albanere havnet i nabolandene Kosovo og Serbia.

Etter andre verdenskrig fikk landet et kommunistisk styre som samarbeidet med Sovjetunionen. Diktatoren Enver Hoxa ledet landet frem til han døde i 1985.

De første frie valgene i landet ble holdt i 1991. Under krigen i Kosovo i 1998–1999 flyktet rundt en halv million albanere fra Kosovo til Albania.

På 2000-tallet har Albania fått bedre økonomi, men mange mennesker har likevel lav inntekt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør