Faktaboks

Italia
Hovedstad
Roma
Innbyggertall
59,2 millioner
Størrelse
295 717 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Sergio Mattarella
Språk
italiensk
Nasjonaldag
2. juni
Valuta
euro
Flagg
plassering av Italia på jordkloden. Kart
Italia (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Italia er et land som ligger sør i Europa. Landet grenser til Frankrike, Sveits, Østerrike og Slovenia. Øyene Sicilia og Sardinia hører også til Italia. Hovedstaden heter Roma.

Natur og klima

Plassering av Italia med naboland rundt, kart.
Italia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Italia har kyst mot både Adriaterhavet og Middelhavet. Der er det mange strender som er populære blant turister. Landet er litt mindre enn Norge. Store deler av Italia består av fjellområder. Det er også skog, innsjøer, elver og aktive vulkaner i landet.

Mont Blanc ligger i Alpene på grensen mellom Italia og Frankrike. Det er det høyeste fjellet i Vest-Europa og strekker seg 4809 meter over havet. Nasjonaldyret er ulv. Det lever også bjørn, villsvin og grevling i landet.

Mesteparten av landets strøm og energi kommer fra fossilt brensel. Landet har også vannkraftverk.

Italia har et variert klima med varme somre og milde vintre i sør. I fjellene i nord er det ofte snø om vinteren.

Folk og kultur

Italia er et av de mest folkerike landene i Europa. Over 90 prosent av innbyggerne er italienere. Det meste av befolkningen bor i byer og tettsteder. Språket er italiensk. Kristendom er den største religionen, de fleste er katolikker.

De siste årene har mange tusen flyktninger kommer til kysten av Italia med båt. Mange av flyktningene har kommet fra land i Vest-Afrika.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. De fleste elevene fortsetter på videregående skole som også er gratis.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Italia er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten velges hvert sjuende år. Landet er et demokrati, og det er valg til nasjonalforsamling hvert femte år. Landet har også en statsminister og en regjering.

I perioder har det vært problemer med korrupsjon blant politikerne i landet.

Mange mennesker i Italia jobber med turisme og handel. Landet tjener penger blant annet på å selge matvarer, vin og medisiner til andre land.

Italia er medlem av blant annet FN, NATO og EU.

Historie

Det har bodd mennesker i Italia i flere tusen år. I år 700 fvt. ble Romerriket dannet i Italia. I mer enn 1000 år hadde romerne makt over store deler av Europa.

Etter Romerrikets slutt var Italia delt inn i flere små stater frem til landet ble samlet i 1861. Det ble da et kongedømme.

I 1922 kom Benito Mussolini og det fascistiske partiet til makten i Italia. Han styrte landet som et diktatur. Under andre verdenskrig samarbeidet han med Adolf Hitler i Tyskland.

2. juni 1946 stemte folket over hvordan landet skulle styres etter krigen. Italia ble da en republikk.

De siste tiårene har Italia fått bedre økonomi, men det har i perioder vært mange arbeidsledige i landet. Italia er et av verdens mest besøkte turistland.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør