Faktaboks

Estland
Hovedstad
Tallinn
Innbyggertall
1,33 millioner
Størrelse
42 750 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Alar Karis
Språk
estisk
Nasjonaldag
24. februar
Valuta
euro
Flagg
plassering av Estland på jordkloden. Kart
Estland (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Estland er et land som ligger nordøst i Europa. Landet grenser til Latvia i sør og Russland i øst. Hovedstaden heter Tallinn.

Natur og klima

Plassering av Estland med naboland rundt, kart.
Estland og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Estland har en lang kyst mot Østersjøen. Landet har 2222 større og mindre øyer.

Mesteparten av landskapet i Estland er flatt. Rundt halvparten av landet består av skog. Det er også over 1000 innsjøer i Estland. Høyeste punkt i landet heter Suur Munamägi og ligger 317 meter over havet.

Nasjonaldyret er ulv. Det lever også elg, rådyr, villsvin, flygeekorn, bjørn, gaupe og mange forskjellige fuglearter i landet.

Estland har et variert klima med fire årstider som er omtrent like lange. Det regner ganske mye om sommeren. Om vinteren kommer det ofte snø over hele landet.

Oljeskifer er den viktigste energikilden i Estland, men landet har de siste årene satset mer på miljøvennlig energi.

Folk og kultur

Nesten 70 prosent av innbyggerne er estere. Det bor også mange russere i landet. Rundt 70 prosent av befolkningen bor i byer eller tettsteder.

Offisielt språk er estisk, men mange snakker også russisk. Estland regnes for å være et av de minst religiøse landene i verden. Av de som er religiøse, er kristendom den største religionen.

Alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 18 år. Både grunnskole og videregående skole er gratis. Elevene gjør det vanligvis veldig bra i internasjonale målinger.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Estland er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati og presidenten velges for en periode på fem år. Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet.

Etter at landet ble selvstendig i 1991, har Russland kritisert Estland for at russerne som bor der ikke får estisk statsborgerskap.

Mange mennesker i Estland jobber med helse og utdanning. Landet tjener penger blant annet på å selge maskiner og næringsmidler til andre land.

Estland er medlem av blant annet FN, NATO og EU.

Historie

Lokale høvdinger styrte i Estland fram til landet ble delt mellom Danmark og Tyskland på 1200-tallet.

I løpet av de neste århundrene kjempet flere land om makten i Estland. I 1721 ble hele landet en del av Russland. Estland ble selvstendig i 1918.

Under andre verdenskrig ble Estland en del av Sovjetunionen, etter at sovjetiske styrker okkuperte landet.

Estland ble igjen selvstendig etter at Sovjetunionen ble oppløst i 1991. På 2000-tallet har landet fått mye bedre økonomi. Flere millioner turister besøker Estland hvert år.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør