Faktaboks

Kroatia
Hovedstad
Zagreb
Innbyggertall
3,85 millioner
Størrelse
55 960 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Zoran Milanović
Språk
kroatisk
Nasjonaldag
25. juni
Valuta
euro
Flagg
plassering av Kroatia på jordkloden. Kart
Kroatia (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kroatia er et land som ligger sør i Europa. Landet grenser til Slovenia, Ungarn, Serbia og Bosnia-Hercegovina og Montenegro. Hovedstaden heter Zagreb.

Natur og klima

Plassering av Kroatia med naboland rundt, kart.
Kroatia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kroatia er et lite land og har kyst mot Adriaterhavet i vest. Utenfor kysten er det mange øyer. Lenger inn i landet er det fjell, skog og mange områder med jordbruk.

Det høyeste fjellet heter Dinara, 1831 meter over havet. Langs kysten og på øyene er det mange strender som er populære blant turister.

Mår er nasjonaldyret. Det lever også brunbjørn, gaupe og ulv i landet. Utenfor kysten lever det delfiner.

Over 60 prosent av landets strøm kommer fra vannkraftverk. Kroatia ligger i et område som er utsatt for jordskjelv.

I områdene ved kysten har Kroatia et klima med varme somre og milde vintre. I fjellområdene er det flere skianlegg hvor det er populært å stå på ski om vinteren.

Folk og kultur

Rundt 90 prosent av befolkningen er kroater. Serbere er den største minoriteten. Det bor også rom, bosnjaker og slovenere i landet.

Rundt 60 prosent av menneskene bor i byer. Offisielt språk er kroatisk. Kristendom er den største religionen, de fleste er katolikker.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 15 år. Nesten alle elvene fortsetter på videregående skole.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Kroatia er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg av president hvert femte år.

Det har i perioder på 2000-tallet vært problemer med korrupsjon og organisert kriminalitet i landet.

Mange mennesker i Kroatia jobber med turisme og handel. Landet tjener mye penger på dette.

Kroatia er medlem av FN, NATO og EU.

Historie

På 300-tallet før vår tidsregning dannet grekerne kolonier ved kysten av det som i dag er Kroatia. Flere land og riker styrte området frem til Kroatia ble et kongerike i 1868.

I 1918 ble Kroatia en del av Jugoslavia. Frem til andre verdenskrig var landet dominert av serberne som styrte det meste av Jugoslavia.

Etter andre verdenskrig ble kroaten og diktatoren Josip Broz Tito leder i Jugoslavia. Jugoslavia bestod av seks forskjellige land. De neste tiårene ble landet styrt av Tito og var et kommunistisk diktatur.

Kroatia ble selvstendig 25. juni 1991. Året etter ble det krig mellom Kroatia og Serbia. Mange serbere flyktet fra Kroatia under krigen.

De siste tiårene har Kroatia fått mye bedre økonomi. Landet har også blitt et populært sted å reise til for norske turister.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør