Faktaboks

Israel
Hovedstad
Jerusalem
Innbyggertall
9,22 millioner
Størrelse
21 640 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Isaac Herzog
Språk
hebraisk og arabisk
Nasjonaldag
5. iyar i den jødiske kalenderen (ofte i april)
Valuta
israelsk shekel
Flagg
plassering av Israel på jordkloden. Kart
Israel (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Israel er et land som ligger i Midtøsten i Asia. Landet grenser til Libanon, Syria, Palestina, Jordan og Egypt. Israel regner Jerusalem som sin hovedstad, men mange andre land gjør ikke det.

Israels konflikt med Palestina er en del av Midtøsten-konflikten. Dette preger hele samfunnet i Israel.

Natur og klima

Plassering av Israel med naboland rundt, kart.
Israel og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Israel har kyst mot Middelhavet i vest. Naturen i landet består av gressletter, ørken, elver, vulkaner og områder med jordbruk.

Det laveste punktet i landet er Dødehavet, en saltsjø som ligger 430 meter under havets overflate. Det høyeste fjellet i landet er Har Meron, 1208 meter over havet.

Nasjonaldyret er gaselle. Det lever også villsvin, sjakaler, rever, grevlinger og øgler i landet.

Over 90 prosent av landets strøm kommer fra fossile energikilder som olje og kull.

Israel har et klima med varme somre og milde vintre.

Folk og kultur

Rundt 75 prosent av befolkningen er jøder med bakgrunn fra forskjellige land. 20 prosent er arabere. Over 90 prosent bor i byer. Offisielle språk er hebraisk og arabisk.

Alle barn må gå på skole fra de er 3 til de er 17 år. Barn i alderen 3–5 år går på førskole.

Fotball og basketball er de mest populære idrettene blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Israel er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg hvert fjerde år. Statsministeren og regjeringen leder landet.

Israel og Palestina har vært i konflikt etter at området ble delt i en palestinsk og en israelsk stat i 1948. Israel ligger geografisk i Asia, men har mange forbindelser med både Europa og USA.

Mange mennesker i Israel jobber med helse og handel. Landet tjener penger på å utvikle teknologi og legemidler, og selge dette til andre land.

Israel er medlem av FN og Verdens handelsorganisasjon.

Historie

Det har bodd folk der dagens Israel ligger i mange tusen år. Området blir sett på som hellig av jøder, kristne, muslimer og andre religioner.

Fra 1920 var området som i dag er Palestina og Israel en slags koloni under Storbritannia. Etter andre verdenskrig bestemte FN at området skulle deles i to land; ett jødisk og ett arabisk. Araberne godtok ikke delingen, og det ble krig. Israel ble en egen stat i 1948, mens det ikke ble en egen arabisk stat.

Under krigen i 1967 okkuperte Israel de palestinske områdene Gaza og Vestbredden. Senere har det vært mange konflikter mellom Israel og Palestina. FN og mange andre internasjonale organisasjoner mener at Israel bryter menneskerettighetene i sin behandling av palestinerne.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jon Nordenson
Universitetet i Oslo