Foto av soldat i ruinene av et hus.

En israelsk soldat ved en bygning som ble ødelagt da Hamas angrep flere steder i Israel 7. oktober 2023. Israel svarte med sitt tyngste angrep på Gaza noensinne.

Kibbutz i Israel
Av /AP/NTB.

Midtøsten-konflikten er en konflikt som handler mest om forholdet mellom Israel og Palestina. Både Israel og Palestina ønsker å ha kontroll over noen av de samme landområdene. Uenighet om grenser og de ulike landenes rett til å eksistere har ført til mange kriger.

Konflikten har også stor betydning for nabolandene i Midtøsten og i politikken i verden. USA er Israels sterkeste allierte, mens de fleste arabiske landene støtter Palestina i større eller mindre grad.

I løpet av konflikten har mange mennesker måttet flykte fra hjemmene sine i Palestina. Det bor flere millioner palestinere i egne leirer for flyktninger i Palestina og i nabolandene. I tillegg bor det palestinere i Norge og mange andre land i verden.

Historie

Foto av bygninger i Gaza, svart og grå røyk velter opp.
Israel angrep Gazastripen både med raketter fra luften og med våpen på bakken etter Hamas-angrepet 7. oktober 2023. Flere tusen palestinere ble drept i angrepene som fulgte fra Israel.
Gazastripen
Av /AP/NTB.

Området der Israel og Palestina ligger, har gjennom tidene vært hjem for mange forskjellige folkegrupper. Jerusalem, som er den største byen i området, regnes som en hellig by i jødedom, kristendom og islam.

Området var del av Det osmanske riket. Dette riket ble oppløst etter første verdenskrig. Fra 1920 var området en slags koloni under Storbritannia.

Storbritannia klarte ikke å styre området, og i 1947 bestemte FN at det skulle deles i to land. Det skulle opprettes ett land for jøder og ett for arabere. Folkemordet på jødene under andre verdenskrig gjorde også at mange mente det burde være et eget land for jøder.

I området hvor FN ville opprette den jødiske staten bodde det også mange arabere. Mange av disse araberne og nabolandene godtok ikke at det skulle være en jødisk stat. Nabolandene gikk til krig mot Israel. Israel vant krigen. Etter denne krigen og til 1967 var området delt mellom Israel, Jordan og Egypt. Derfor ble det ikke opprettet en egen palestinsk stat.

I 1967 ble det krig mellom de arabiske nabolandene og Israel igjen. Israel vant denne krigen også, og har siden da okkupert Vestbredden og Gaza. Senere har Israel fått fred med nabolandene Jordan og Egypt.

Flere ganger har andre land prøvd å hjelpe Israel og Palestina med å bli enige. Et av de viktigste forsøkene var i 1993 da de undertegnet en avtale som heter Oslo-avtalen.

Området i dag

I dag er området delt mellom:

  • Israel. Landet er et demokrati, men får kritikk for måten de behandler palestinerne på. Rundt 75 prosent av befolkningen er jøder med bakgrunn fra forskjellige land. 20 prosent er arabere, de fleste er muslimer.
  • Palestina, som også kalles de palestinske selvstyreområdene. Landet er ikke et demokrati, og er ikke anerkjent av alle andre stater. I Palestina bor det mest arabere, og de fleste er muslimer. Palestina består av de to områdene Gaza og Vestbredden, det meste er kontrollert av Israel.

På Vestbredden bor det også jøder som har flyttet dit ulovlig fra Israel eller andre land. De kalles bosettere, og det at de bor på palestinske områder er ulovlig okkupasjon ifølge FN og folkeretten.

Hamas er et politisk parti og militær gruppe som styrer i Gaza. De angrep Israel i 2023. Minst 1200 israelere ble drept i det første angrepet. Israel svarte med svært tunge væpnede angrep mot Gaza. 35 000 mennesker i Gaza er drept i denne krigen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jon Nordenson
Universitetet i Oslo