Fotografier av synagogene i Oslo og Trondheim
I Norge er det jødiske menigheter i Oslo og Trondheim. Jødenes gudhus heter synagoge.
Fotografier av synagogene i Oslo og Trondheim
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Jøder er en folkegruppe som bor i mange land i verden. Kulturen deres er tett knyttet til religionen jødedommen. I Norge er jødene en av fem nasjonale minoriteter.

Rundt 15 millioner mennesker regner seg som jøder i dag. De fleste bor i Israel og USA. I Norge bor det omtrent 1400 jøder.

Jøder i dag

Fotografi fra en McDonalds-restaurant. På skiltet over disken står det Kosher McDonald's.
Noen jøder følger kosher-reglene for mat. De sier for eksempel at det ikke lov å blande melk og kjøtt. Det betyr at man ikke kan ha ost på burgeren. Bildet viser en McDonald's-restaurant i Israel. All maten som lages her er kosher. Restauranten er dessuten stengt under sabbaten og andre jødiske høytidsdager.
Foto av McDonalds-restaurant i Israel
Av .

Jøder er en sammensatt gruppe. De ser på seg selv som ett folk fordi de deler religion, historie og kultur. Noen regner seg som jøder fordi de hører til den jødiske kulturen, uten at de er religiøse.

Det at jøder er en av fem nasjonale minoriteter i Norge, betyr blant annet at de skal få støtte til å bevare sin egen kultur.

Kultur og språk

En tre-etasjes bygning med at tårn med to etasjer til midt på. En bred grusvei leder opp mot huset. Det er en plen med busker og en bjørk på plenen. Foto
Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (Holocaustsenteret) ligger på Bygdøy i Oslo. Der er det et museum med ustillinger hvor man blant annet kan lære om jødenes historie i Norge.

Noen religiøse jøder lever strengt etter de gamle religiøse reglene, disse kalles ortodokse jøder.

Jødenes religiøse hovedspråk er hebraisk, som også er et offisielt språk i Israel. Mange jøder kan hebraisk, men de fleste bruker også språket i landet der de bor.

Mange av jødenes høytider er til minne om jødenes historie, slik det står om den i religiøse tekster.

Hviledagen sabbat er fra fredag kveld til lørdag kveld, og skal minne om hvordan gud skapte verden. Lysfesten hanukka feires til minne om jødenes tempel i Jerusalem i Israel. Vårfesten pesach feires til minne om at jødene ble befridd fra Egypt.

Historie

Svart-hvitt foto av et stort skip med fire master og en skorstein det kommer røyk ut av. I forgrunnen ser man silhuettene av en folkemengde på kaia, blant annet en mann med hatt.
Under Holocaust ble 529 norske jøder sendt med skipet Donau fra Oslo til dødsleirene i Tyskland og Polen. På bildet, som er tatt i skjul, er Donau på vei ut Oslofjorden. Fotograf var Georg W. Fossum, som tok bilder for den norske motstandsbevegelsen.
Foto av Donau på vei fra Oslo
Av /NTB scanpix.

For over 2500 år siden var jødene et av folkene som bodde i det området der Israel og Palestina ligger i dag. Jødene har gjennom historien ofte blitt forfulgt og diskriminert. Hat mot jøder kalles antisemittisme.

Flere ganger gjennom historien ble det jødiske folket tvunget til å flytte. Mange slo seg ned i andre land i Midtøsten og nord i Afrika, for eksempel det som nå er Jemen og Egypt . Senere flyttet mange jøder til land i Europa, for eksempel Spania, Portugal, Tyskland, Polen og Russland.

Jødene var alltid i mindretall der de bodde. Religionen og kulturen ble likevel beholdt, fordi de holdt tett sammen. Levemåten deres skilte seg fra andre der de bodde. De hadde for eksempel egne regler for mat, egne høytider og jøder giftet seg som oftest med andre jøder.

I den norske Grunnloven fra 1814 sto det at ingen jøder fikk være i Norge. Forfatteren Henrik Wergeland var en av dem som kjempet mot denne regelen. I 1851 ble regelen fjernet.

Den mest kjente forfølgelsen av jøder skjedde under andre verdenskrig. Da drepte nazistene nesten seks millioner jøder. Forfølgelsen blir kalt Holocaust. Det betyr folkemord.

Etter andre verdenskrig ble Israel opprettet som en egen, jødisk stat. Dit flyttet først jøder fra nabolandene, fra Europa og fra land nord i Afrika. Nå bor det jøder med bakgrunn fra hele verden i Israel.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anne Minken
Universitetet i Oslo