Faktaboks

Jordan
Hovedstad
Amman
Innbyggertall
11,1 millioner
Størrelse
88 794 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Abdullah 2.
Språk
arabisk
Nasjonaldag
25. mai
Valuta
jordansk dinar
Flagg
plassering av Jordan på jordkloden. Kart
Jordan (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Jordan er et land som ligger i Midtøsten i Asia. Landet grenser til Syria, Irak, Saudi Arabia, Israel og Palestina. Hovedstaden heter Amman.

Natur og klima

Plassering av Jordan med naboland rundt, kart.
Jordan og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Jordan har en liten kyst mot Rødehavet. Rundt 75 prosent av landet består av ørken.

Vest i landet renner Jordanelven ut i Dødehavet, som er verdens største saltsjø og ligger 430 meter under havets overflate. Dette er det laveste punkt på Jorda. Det er også fjell og områder med jordbruk i Jordan. Det høyeste fjellet i landet heter Jabal Um al-Dami, 823 meter over havet.

Nasjonaldyret er oryx, som er en antilopeart. Det lever også sjakal, ørkenrev, gaselle, ulv, hare og mange forskjellige slangearter i landet.

Mesteparten av landets strøm kommer fra fossilt brensel som naturgass. Jordan har varmt ørkenklima med lite regn.

Folk og kultur

Over 90 prosent av befolkningen i Jordan er arabere. Svært mange av araberne har palestinsk opprinnelse. Det bor også beduiner i ørkenen som lever som nomader.

Over 80 prosent av menneskene bor i byer og tettsteder. Rundt en tredjedel er under 15 år. Offisielt språk er arabisk. Islam er den største religionen, og nesten alle i landet er muslimer.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. De siste årene har landet satset mye på å utdanne studenter innen IT og teknologi.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Jordan er et kongedømme med konge som statsoverhode. Kongen har mest makt, men landet styres sammen med statsministeren og regjeringen.

Etter at borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011, tok Jordan imot flere hundre tusen flyktninger fra Syria. Det bor også mange palestinske og irakiske flykninger i landet.

Mange mennesker i Jordan jobber med handel og turisme. Jordan tjener penger på blant annet å selge det kjemiske stoffet fosfat, kunstgjødsel og matvarer til andre land.

Jordan er blant annet medlem av FN og Verdensbanken.

Historie

Det har bodd mennesker i området som i dag er Jordan i rundt 8000 år. Mange ulike folkegrupper har styrt området gjennom historien.

Fra 1516 var området en del av Det osmanske riket. Storbritannia tok kontrollen i området etter første verdenskrig og bygget opp en britisk koloni. Jordan ble et selvstendig land med kongedømme i 1946, men fortsatt med sterke forbindelser til Storbritannia.

Etter selvstendigheten var Jordan i flere perioder i krig og konflikt med nabolandet Israel. Fra 1948 til 1967 okkuperte Jordan den palestinske Vestbredden, på vestsiden av Jordanelven. Denne konflikten er en del av Midtøsten-konflikten. Jordan og Israel undertegnet en fredsavtale i 1994.

På 2000-tallet har Jordan samarbeidet med blant annet USA i kampen mot Den islamske staten (IS).

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eirik Kvindesland
University of Oxford