Faktaboks

Palestina
Hovedstad
Øst-Jerusalem og Ramallah
Innbyggertall
5,35 millioner
Størrelse
6 020 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Mahmoud Abbas
Språk
arabisk
Valuta
israelsk shekel
Flagg
plassering av Palestina på jordkloden. Kart
Palestina (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Palestina er et land som ligger i Midtøsten i Asia. Palestina grenser til Egypt, Jordan og Israel. Offisielt er Øst-Jerusalem hovedstad, men Ramallah er fungerende hovedstad.

Palestinas konflikt med Israel er en del av Midtøsten-konflikten. Denne konflikten, og den israelske okkupasjonen av palestinske områder, preger hele samfunnet.

Natur og klima

Plassering av Palestina med naboland rundt, kart.
Palestina og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Palestina består av Vestbredden og Gaza. De to områdene ligger adskilt. Gaza har kyst mot Middelhavet i vest. Vestbredden ligger mellom Israel og Jordan.

Gaza er en tørr slette hvor mesteparten er dekket av sand. På Vestbredden er det elver, daler, ørken og lave fjell. Klimaet har varme somre og milde vintre.

Dødehavet er det laveste punktet i landet. Det er en saltsjø som ligger 430 meter under havets overflate. Det høyeste fjellet er Nabi Yunis, 1030 meter over havet.

Nasjonaldyret er fjellgaselle. Det lever også villsvin, rev, leopard og hyene i landet.

Mesteparten av landets strøm kommer fra olje og gass.

Folk og kultur

På Vestbredden bor det cirka tre millioner mennesker, og omtrent to millioner bor i Gaza.

De fleste i Palestina er av arabisk opprinnelse og kalles palestinere. Offisielt språk er arabisk. Islam er den største religionen, kristendom er nest størst.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. Skolen er gratis, og nesten alle barn i landet kan lese og skrive.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

139 land har anerkjent Palestina som en selvstendig stat, blant annet Norge. USA er blant de landene som ikke har gjort det.

Palestina er en republikk med president som statsoverhode. Men makten har lenge vært delt mellom Hamas i Gaza og Fatah på Vestbredden. I det palestinske samfunnet har det vært korrupsjon og dårlig styre, og landet regnes ikke som et demokrati.

I Palestina jobber mange med handel og landbruk. Landet tjener penger på å selge matvarer til andre land.

Palestina er ikke medlem av FN, men er til stede på møter i FN.

Historie

Det har bodd folk i dagens Palestina i mange tusen år. Området blir sett på som hellig av jøder, kristne, muslimer og andre religioner.

Fra 1920 var området som i dag er Palestina og Israel en slags koloni under Storbritannia. Etter andre verdenskrig bestemte FN at området skulle deles i to land; ett jødisk og ett arabisk. Araberne godtok ikke delingen, og det ble krig. Israel ble en egen stat i 1948, mens det ikke ble en egen arabisk stat.

Mange måtte flykte på grunn av denne krigen, og andre kriger etterpå. Det bor mange palestinske flyktninger i Libanon, Jordan og andre land.

Vestbredden har vært okkupert av Israel siden 1967. FN regner også Gaza som et okkupert område. Etter 1967 har det vært mange kriger og konflikter mellom Israel og Palestina.

Mange internasjonale organisasjoner mener at Israel bryter menneskerettighetene i sin behandling av palestinerne. Palestinske grupper har gjennomført terrorangrep mot Israel, som for eksempel selvmordsbombing og rakettangrep.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jon Nordenson
Universitetet i Oslo