Faktaboks

Tadsjikistan
Hovedstad
Dusjanbe
Innbyggertall
9,89 millioner
Størrelse
138 790 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Emomalii Rakhmon
Språk
tadsjikisk
Nasjonaldag
9. september
Valuta
tadsjikisk somoni
Flagg
plassering av Tadsjikistan på jordkloden. Kart
Tadsjikistan (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tadsjikistan er et land som ligger i Asia. Landet grenser til Usbekistan, Kirgisistan, Kina og Afghanistan. Hovedstaden heter Dusjanbe.

Natur og klima

Plassering av Tadsjikistan med naboland rundt, kart.
Tadsjikistan og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tadsjikistan er et land med mange høye fjell. Halvparten av landet ligger høyere enn 3000 meter over havet. Landet er nesten halvparten så stort som Norge i størrelse.

Landets høyeste fjell heter Ismail Samani, og toppen ligger 7495 meter over havet. Lavere i landet er det områder med gressletter, skog og ørken.

Nasjonaldyret er argalisau, som er verdens største villsau. Det lever også hjort, bjørn, rev og villkatt i landet. I fjellene lever snøleopard.

Mesteparten av landets elektrisitet kommer fra store vannkraftverk. Tadsjikistan er utsatt for naturkatastrofer som jordskred, jordskjelv og flom.

Klimaet i landet varierer mye med høyden over havet. Lavlandet har varme somre, mens det er mye kaldere i fjellene.

Folk og kultur

Over 80 prosent av befolkningen er tadsjiker. Det bor også usbekere, kirgisere, turkmenere og russere i landet. Nesten halvparten av menneskene er under 25 år.

Rundt tre fjerdedeler av befolkningen bor på landsbygda. Tadsjikisk er offisielt språk. Nesten alle snakker også russisk. Islam er offisiell religion.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de 7 år til de er 15 år. Mange barn fullfører likevel ikke grunnskolen.

Fotball og bryting er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Tadsjikistan er en republikk med president som statsoverhode. Valgene i landet er ikke frie eller demokratiske. President Emomalii Rahmon har styrt landet siden 1992.

Det er mye korrupsjon i Tadsjikistan, og det smugles narkotika gjennom landet og til andre land. Mange mennesker i landet har lav inntekt.

Halvparten av innbyggerne jobber med jordbruk. Landet tjener penger på blant annet å selge gull, bomull og aluminium til andre land.

Tadsjikistan er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Det har bodd folk i området som nå er Tadsjikistan i minst 2500 år. Frem til 1800-tallet styrte mange store riker og folkegrupper i området.

Mot slutten av 1800-tallet erobret Russland området. I 1929 ble Tadsjikistan opprettet som én av flere republikker i Sovjetunionen.

Tadsjikistan var en av de fattigste republikkene i Sovjetunionen. 1. januar 1992 ble Tadsjikistan selvstendig etter at Sovjetunionen ble oppløst i 1991.

Etter selvstendigheten var det borgerkrig i landet fra 1992 til 1997 og mange tusen mennesker ble drept. I dag er Tadsjikistan fredeligere, men fortsatt et av de fattigste landene i verden.

Les mer i Lille norske leksikon