Grønne, tørkede små blader som minner om te i en bevispose fra politiet. På posen står det marihuana.
Noen typer narkotika kommer fra planter i naturen. Marihuana kommer fra cannabis-planten. Heroin kommer fra blomsten opiumsvalmue. Andre typer blir laget kunstig, slik som amfetamin.
Foto
Av /NTB.

Narkotika er ulovlige stoffer som kan endre hvordan en person opplever ting og endre hvordan man føler seg. Slike følelser i kroppen kalles rus. Personer som bruker narkotika gjør som regel dette for å ruse seg. Mange stoffer kan gi rus, og den kan være sterk eller svak. Noen rusmidler er lovlige, som koffein eller alkohol. Andre rusmidler er ulovlige, som heroin, kokain og hasj. Disse kalles narkotika.

Narkotika er ulovlig å bruke av flere grunner. Stoffene gir en rus som man kan bli avhengig av. Når man er ruset, kan man gjøre ting som er farlig for en selv eller for andre. Mange av dem som er avhengig av narkotika, får problemer med økonomien eller jobben sin. Noen typer narkotika kan skade kroppen eller hjernen. Noen er så farlige å bruke at man kan dø hvis man tar for mye av det. Det kalles overdose.

Lover og regler

Staten har gitt Direktoratet for medisinske produkter i oppgave å passe på alle medisiner og rusmidler i Norge. Direktoratet bestemmer hvilke medisiner det er lov å bruke.

Direktoratet har laget en liste over rusmidler som det ikke er lov å bruke. Alt som står på Narkotikalista er forbudt å kjøpe, selge og bruke. Det er også ulovlig å dyrke eller lage narkotika selv, eller å ta det med seg fra utlandet og inn i Norge.

Noen av stoffene på lista kan det være lov å bruke hvis man har en sykdom eller skade. Da kan en lege gi en pasient tillatelse til å bruke stoffene som medisin. Pasienten kan da få kjøpe disse stoffene på apoteket.

Hvilke rusmidler eller medisiner som skal være lov, blir hele tiden diskutert. Noen synes det er bra om flere ting blir lov. Andre vil at reglene skal være slik de er.

Typer

Foto

Man kan få i seg narkotika på veldig mange måter: Man kan spise, drikke, sniffe, røyke eller sprøyte det inn i blodårene. Noen typer narkotika kan se uskyldige ut. Bildet viser det hallusinogene stoffet LSD, som er tilsatt i sukkerbiter, seigmenn og fargerike ark som minner om frimerker.

Foto
Av /NTB.

Narkotika deles inn i tre typer, etter hvordan de påvirker kroppen.

  • Dempende stoffer gjør kroppen sløv og trøtt og virker smertestillende. Heroin er en slik type narkotika. Dempende stoffer kan bedøve kroppen så mye at man dør.
  • Stimulerende stoffer gjør kroppen veldig oppkvikket og gira. Amfetamin og kokain er eksempler på den typen stoffer. Stoffene kan også gi sterk angst og andre psykiske sykdommer.
  • Den tredje typen stoffer endrer hvordan man opplever verden rundt seg. Stoffene kan gjøre at man tror at man ser ting som ikke er der, eller at man opplever verden veldig sterkt. Slike opplevelser kalles hallusinasjoner, og typen narkotika kalles hallusinogene stoffer. MDMA og LSD er eksempler på denne typen stoffer.

Noen stoffer har blandet effekt. Hasj kan for eksempel virke både dempende og gi hallusinasjoner.

Historie

Den første norske loven mot narkotika kom i 1913. Det var en lov mot å bruke opium. Opium er tørket saft fra en plante som heter valmue. Denne tørkede saften ble egentlig brukt til å bedøve folk når de ble operert. Det ble også populært å bruke blant folk som ville ruse seg. Opium består egentlig av mange forskjellige stoffer, blant annet den lovlige medisinen morfin. Det ulovlige stoffet heroin kan lages av morfin.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Anne Line Bretteville-Jensen
Seniorforsker, dr.polit., Folkehelseinstituttet