Faktaboks

Senegal
Hovedstad
Dakar
Innbyggertall
17,7 millioner
Størrelse
192 530 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Bassirou Diomaye Faye
Språk
fransk
Nasjonaldag
4. april
Valuta
cfa-franc
Flagg
plassering av Senegal på jordkloden. Kart
Senegal (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Senegal er et land som ligger vest i Afrika. Landet grenser til Mauritania, Mali, Guinea, Guinea-Bissau og Gambia. Hovedstanden heter Dakar.

Natur og klima

Plassering av Senegal med naboland rundt, kart.
Senegal og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Senegal har en lang kyst mot Atlanterhavet i vest. Landet er omtrent halvparten så stort som Norge i størrelse.

Mesteparten av Senegal består av gressletter og savanner. Det er også elver og regnskog i landet. Langs kysten er det mange strender. Det er få fjell i landet. Høyeste punkt er Kedougou, 581 meter over havet.

Senegal har flere nasjonalparker som er populære blant turister. Her lever det blant annet elefanter, løver, krokodiller og flodhester. Nasjonaldyret er løve.

Senegal har tropisk klima med varmt vær hele året. Nesten halvparten av landets strøm kommer fra miljøvennlige energikilder som vannkraftverk.

Folk og kultur

Wolof er den største folkegruppen i Senegal. Det finnes også mange andre folkegrupper i landet med forskjellig språk og kultur. Rundt halvparten av menneskene bor i byer.

Fransk er offisielt språk. Størsteparten av befolkningen snakker wolof, som også er anerkjent som nasjonalspråk. Islam er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 15 år. Noen barn slutter på skolen før de er ferdig med utdanningen blant annet fordi foreldrene har lav inntekt.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Senegal er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg hvert femte år.

På 1970-tallet ble det tillatt med flere politiske partier i landet. Senegal har vært et forbilde for demokrati og stabilitet i Afrika.

Rundt 70 prosent av befolkningen i Senegal jobber med jordbruk. Landet tjener blant annet penger på å selge gull, petroleum, fisk og nøtter til andre land.

Senegal er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Den afrikanske union.

Historie

Det har bodd mennesker i Senegal i over 15 000 år. På 500-tallet kom wolof-folket til området, som etter hvert etablerte kongedømmer i landet.

På midten av 1400-tallet kom portugisiske sjøfarere til Senegal. Frem til 1800-tallet ble mange tusen slaver tatt av portugiserne og andre europeere i området.

I 1885 ble Senegal en fransk koloni. Under både første og andre verdenskrig deltok soldater fra Senegal i det franske militæret.

Senegal ble selvstendig i 1960. De siste tiårene har Senegal fått bedre økonomi, men det er fremdeles mange mennesker med lav inntekt i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør