Rugby er et ballspill mellom to lag. Målet er å score flest poeng, enten ved å plassere ballen i motstanderens målfelt eller ved å sparke den over tverrliggeren på motstanderens mål.

Ballen er oval og fylt med luft. Den kan sparkes, løpes med eller kastes til medspillere. I rugby er det en regel at ballen bare kan kastes bakover på banen.

Typer

Det finnes flere typer rugby med forskjellig antall spillere og litt forskjellige regler. Hvert lag har enten 15, 13, 10 eller 7 spillere på banen.

Utstyr og bane

Ballen er oval, mellom 28 og 30 cm lang, og veier mellom 410 og 460 gram.

Spillernes bruker er kortbukse, trøye, knestrømper og sko med knotter som i fotball. De bruker ikke noe annet utstyr til beskyttelse enn ørebeskyttere og skulderpolstringer.

Banen er maks 144 meter lang og 70 meter bred. Den er dekket av gress eller et annet mykt materiale, for eksempel leire eller sand. I hver ende er det et målområde med en mållinje. Midt på hver mållinje er det et mål med høye målstolper og en tverrligger festet 3 m over bakken.

Konkurranser

Den viktigste konkurransen er VM, som spilles hvert fjerde år.

I konkurransene i OL spiller man med sju spillere på hvert lag.

Historie

Rugby oppstod i England og spredde seg til blant annet Australia, New Zealand, Sør-Afrika og Frankrike. Disse landene har fortsatt de beste lagene, sammen med lag fra Storbritannia og Irland.

Spillet kom til USA på slutten av 1800-tallet. Rugby og fotball var inspirasjonene til at amerikansk fotball ble en idrett. Rugby er ikke det samme som amerikansk fotball. Ballen har nesten samme form, men reglene er forskjellige. Spillerne i rugby har mindre utstyr til å beskytte seg mot skader.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby