Satelittfoto av Island

Island er en stor øy. Bildet er tatt fra verdensrommet.

En øy er et landområde med vann på alle kanter. Øyer finnes i alle størrelser, fra små holmer til store landområder. Øyer finnes i havet, i innsjøer og i større elver. Omkring sju prosent av landoverflaten på Jorda er på øyer.

Kontinenter har også vann på alle kanter, men kalles likevel ikke øyer. Australia er for eksempel det minste kontinentet, men ikke en øy. Verdens største øy er Grønland.

Forming av øyer

Øyene er blitt dannet på ulike måter.

Noen øyer består av den øvre delen av en fjellkjede som har sunket ned i havet. Da er bare toppen synlig over havflaten. Eksempler på slike øyer er Japan og Filippinene.

Noen øyer oppstår der det er sprekker i de tektoniske platene i jordskorpen slik at det ofte er vulkanutbrudd. Island og Hawaii (USA) er eksempler på slike øyer. Øya Surtsey, som hører til Island, er en helt ny vulkanøy som ble dannet på 1960-tallet.

Øyer dannes også når elver skjærer seg ned i landskapet eller når bølger graver seg innover land. På denne måten vil en halvøy med tiden skille seg fra fastlandet. Noen øyer stiger opp av havet når landet hever seg. Andre øyer vil oppstå når havet stiger over land.

I områder der det har vært istider, som i Norge, vil formen på øyene langs kysten ofte være dannet av isbreenes erosjon, og så vil havnivået etter istiden avgjøre om landformen blir en øy eller en kolle på fastlandet.

Holmer og skjær

Et rødt og hvitt fyrtårn som står på steingrunn som stikker opp fra havet.

Grip fyr ligger på et skjær utenfor Kristiansund i Møre og Romsdal.

Foto av Grip fyr

Når en øy er liten og så vidt stikker over havoverflaten, kalles den et skjær. Et større skjær kalles en holme. Som regel er holmer og skjær så små at det ikke bor noen der.

Skjærgård

Langs kysten av blant annet Norge, Sverige og Finland er det rekker av små og store øyer, holmer og skjær. Det kalles skjærgård. Skjærgården er med på å skjerme fastlandet mot uvær og høye bølger fra havet.

Korallrev og atoller

Plassering av Grønland med naboland rundt, kart.

Grønland er den største øya på Jorda.

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Korallrev er grunner i havet som er dannet av døde og levende koralldyr. Koraller er bittesmå sjødyr med et skjelett av kalk. Millioner av koraller lever i store grupper på grunner og vulkanøyer i Stillehavet.

En atoll består av korallrev rundt en grunn lagune med sand i midten.

Isolerte øyer

Øyer som ligger langt fra fastlandet kan ha spesielle dyr og planter som bare finnes på disse øyene. Antall arter er ofte færre enn det som er på fastlandet. For eksempel har Galápagosøyene (som tilhører Ecuador) mange iguaner som ikke finnes noen andre steder.

Rekorder

  • Verdens største øy er Grønland
  • Norges tre største øyer er Hinnøya, Senja og Langøya
  • Verdens mest isolerte øy der det bor folk, er Tristan da Cunha som ligger sør i Atlanterhavet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Karianne Lilleøren
Førstelektor i naturgeografi, Universitetet i Oslo