Faktaboks

Japan
Hovedstad
Tokyo
Innbyggertall
126 millioner
Størrelse
364 500 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
keiser Naruhito
Språk
japansk
Nasjonaldag
23. desember
Valuta
japansk yen
Flagg
plassering av Japan på jordkloden. Kart
Japan (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Japan er et land som består av øyer vest i Stillehavet. Landet ligger øst i Asia. Hovedstaden heter Tokyo.

Natur og klima

Plassering av Japan med naboland rundt, kart.
Japan og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Japan har sjøgrenser til Kina, Russland og Sør-Korea. Landet består av mange tusen øyer og er omtrent like stort som Norge i størrelse.

Det er mange fjell og skogsområder i Japan. I tillegg finnes det flere aktive vulkaner, innsjøer og elver i landet. Det høyeste fjellet i landet heter Fujiyama og ligger 3376 meter over havet.

Verdens nordligste apeart, japanmakaken, lever i Japan. Det finnes også bjørner, geiteantiloper, harer og flygeekorn.

Rundt 90 prosent av landets strøm kommer fra fossile energikilder. Landet har også vannkraftverk og atomkraftverk.

Japan har et variert klima med varmt vær i sør, mens det er kaldere i nord. Landet er utsatt for jordskjelv og vulkanutbrudd.

Folk og kultur

Rundt 98 prosent av befolkningen er japanere. Folk bor veldig tett i landet og over 90 prosent bor i byer.

Over 35 millioner mennesker bor i eller omkring hovedstaden Tokyo, som er den største byen i verden. Offisielt språk er japansk. Buddhisme og shinto er de største religionene.

Grunnskolen er gratis i landet, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Japanske elever gjør det vanligvis veldig bra i internasjonale målinger.

Barn og ungdom driver med forskjellige kampsporter som judo og karate på fritiden. Fotball er også populært.

Politikk og økonomi

Japan er et keiserdømme med keiser som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er statsministeren og regjerningen som styrer i landet. Japan har i perioder vært i konflikt med Kina.

Mange mennesker i Japan jobber med IT og handel. Landet tjener penger blant annet på å selge elektronikk, maskiner og biler til andre land.

Japan er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Det har bodd mennesker i Japan i mange tusen år. For litt over 2000 år siden kom det forskjellige folkegrupper fra Korea og Kina til Japan, og de neste århundrene utviklet landet seg til å bli et keiserdømme.

På begynnelsen av 1900-tallet ble Japan et av de mektigste landene i Asia. Under andre verdenskrig deltok landet på Tysklands side. I 1945 slapp USA atombomber over byene Nagasaki og Hiroshima.

Etter andre verdenskrig endret Japan grunnloven der det ble bestemt at landet ikke skal løse konflikter med krig. De siste tiårene har Japan utviklet seg til å bli et av de rikeste landene i verden.

I 2011 ble et atomkraftverk skadet etter et jordskjelv i Fukushima. Mange måtte flytte fra hjemmene sine på grunn av fare for stråling. Flere tusen mennesker døde i jordskjelvet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør