Faktaboks

Moldova
Hovedstad
Chişinău
Innbyggertall
3,30 millioner
Størrelse
32 885 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Maia Sandu
Språk
rumensk
Nasjonaldag
27. august
Valuta
moldovsk leu
Flagg
plassering av Moldova på jordkloden. Kart
Moldova (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Moldova er et land som ligger øst i Europa. Landet grenser til Romania og Ukraina. Hovedstaden heter Chişinău.

Natur og klima

Plassering av Moldova med naboland rundt, kart.
Moldova og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Moldova har ikke grenser til hav, og er rundt en tidel av Norge i størrelse. Mesteparten av landet består av sletteland med mange daler og elver. Det er også skog, grotter og områder med jordbruk i landet.

Moldova er et flatt land, og det høyeste punktet ligger 429 meter over havet. Det lever blant annet villsvin, rådyr, rev og ulv i landet. En av verdens største grotter ligger i Moldova. Inne i grotten er det flere innsjøer.

Mesteparten av landets strøm kommer fra fossile energikilder.

Moldova har et klima med varme somre og milde vintre med lite snø.

Folk og kultur

Rundt tre fjerdedeler av befolkningen er moldovere. Det bor også mange rumenere, ukrainere og russere i landet.

Litt mindre enn halvparten av befolkningen bor i byer og tettsteder. Rumensk er offisielt språk, det kalles også moldovsk. Kristendom er den største religionen, de fleste tilhører den ortodokse kirken.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 17 år. Moldova har både offentlige og private universiteter.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Moldova er en republikk med president som statsoverhode. Landet har valg til parlamentet hvert fjerde år. Landet har også en statsminister og en regjering.

Korrupsjon er et stort problem i Moldova.

Transnistria og Gagaus er to selvstyrte områder i Moldova. Begge områdene har nær kontakt med Russland.

Rundt halvparten av menneskene i Moldova jobber med jordbruk. Landet tjener penger på blant annet å selge mat og maskiner til andre land.

Moldova er medlem av FN og Europarådet.

Historie

Gjennom historien har Moldova vært styrt av flere forskjellige land og riker. På midten av 1300-tallet ble Moldova et fyrstedømme. Området har også vært viktig på reiseruten mellom Asia og Europa.

Fra 1812 og fram til den russiske revolusjon i 1917 var Moldova en del av Russland. Etter at Romania hadde styrt Moldova fra 1920, ble landet i 1944 en del av Sovjetunionen.

Moldava var under kommunistisk styre fram til landet ble selvstendig i 1991. I 1994 fikk Moldova ny grunnlov. I grunnloven står det at landet skal være nøytralt, og at militære fra andre land ikke kan være i Moldova.

I Europa er det bare Kosovo som har lavere inntekt enn Moldova. Krigen som begynte i Ukraina i 2022, førte til at Moldova fikk det vanskeligere. Mange ukrainere flyktet til Moldova. Landet får ikke lenger kjøpt strøm fra nabolandene Ukraina og Russland.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør