Foto av håndballbane tatt fra tribunen under en kamp.

Kamp i Europaligaen i håndball i Polen i 2022. Les Neptunes de Nantes fra Frankrike vant 26–27 mot MKS Zaglebie Lubin fra Polen.

Håndballkamp i EHF-cupen i 2022
Av /Shutterstock.

Håndball er et ballspill som spilles med to lag. Lagene scorer mål ved å bruke hendene til å kaste ballen i motstanderens mål. Det er syv spillere på hvert lag.

Håndball er et hurtig spill, der lagene hele tiden veksler på å være i angrep. Det laget som scorer flere mål enn motstanderen, vinner kampen.

Håndball er en av de største og mest populære idrettene i Norge. For å delta på et lag for voksne, må en spiller ha fylt 16 år.

Bane og utstyr

En håndballbane er som regel innendørs. Noen ganger spiller man håndball ute på asfalt eller gress. Banen er 40 meter lang og 20 meter bred. To mål er plassert i hver ende av banen.

Håndballen er rund og fylt med luft. Ballen veier rundt 400 gram og har et ytre lag av lær. I herrehåndball brukes det en litt større håndball enn i damehåndball.

Spillerne bruker sko som passer til underlaget de spiller på. De har også ofte knebeskyttere for å beskytte knærne.

Spillet

En håndballkamp varer i to 30 minutter lange omganger med en pause på 10 minutter mellom. Lagene kan også ta en pause på ett minutt i hver omgang i løpet av kampen. Det kalles timeout. De yngste aldersgruppene har kortere spilletid enn voksne spillere.

Etter et mål eller ved kampstart starter spillet med et avkast fra midten av banen. Dommerne kan stoppe tiden når det er et lengre opphold i kampen.

Spillere

Hvert lag består av seks utespillere og en målvakt på banen samtidig. Lagene kan ha inntil syv innbyttere. Det er lov til å bytte spillere så mange ganger man vil i løpet av kampen.

Bakerst på banen står målvakten, som også kalles keeper. Utespillernes viktigste oppgave er å forsvare seg når motstanderen har ballen og prøve å score mål når deres eget lag har ballen.

Regler

Håndball har ganske mange regler. Derfor dømmes kamper ofte av to dommere. I tillegg er det en dommer som passer på tiden utenfor banen.

Det er ikke lov til å ta mer enn tre skritt med ballen uten å sprette den i gulvet. Da får motstanderlaget frikast.

Når en spiller bryter en av reglene, kan det andre laget få frikast eller syvmeterkast (straffekast). En spiller kan også bli utvist fra spillet i to minutter ved mer alvorlig regelbrudd.

Historie

Håndball oppsto i Danmark og Tyskland på slutten av 1800-tallet. I begynnelsen ble håndball spilt på fotballbaner med 11 spillere på laget.

I 1972 ble håndball for menn en olympisk idrett. Kvinner deltok i OL for første gang i 1976.

Det norske kvinnelandslaget har siden 1990-årene vunnet mange internasjonale mesterskap i håndball.