Faktaboks

Bosnia-Hercegovina
Hovedstad
Sarajevo
Innbyggertall
3,81 millioner
Størrelse
51 200 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Presidenter: Šefik Džaferović (bosnjak); Milorad Dodik (serber); Željko Komšić (kroat)
Språk
bosnisk, serbisk, kroatisk
Nasjonaldag
25. november
Valuta
konvertibilna mark
Flagg
plassering av Bosnia-Hercegovina på jordkloden. Kart
Bosnia-Hercegovina (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Bosnia-Hercegovina er et land som ligger sør i Europa. Landet grenser til Serbia, Montenegro og Kroatia. Hovedstaden heter Sarajevo.

Natur og klima

Plassering av Bosnia-Hercegovina med naboland rundt, kart.
Bosnia-Hercegovina og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Bosnia-Hercegovina er et fjelland. Bare åtte prosent av landet ligger lavere enn 150 meter over havet. Landet har også store skoger, elver og innsjøer. Det høyeste fjellet i landet heter Maglić og ligger 2386 meter over havet. Bosnia-Hercegovina har en liten kyst mot Middelhavet, men ingen havn.

I fjellområdene ved byen Livno lever det villhester. Det bor også bjørn, rev, ulv, rådyr og mange forskjellige fuglearter i landet.

Rundt 70 prosent av landets strøm og energi kommer fra kullkraftverk. Landet får også miljøvennlig strøm fra vannkraftverk.

Bosnia-Hercegovina har et klima med kalde vintre og lange varme somre.

Folk og kultur

Bosnjaker er den største folkegruppen i Bosnia-Hercegovina. Det bor også mange serbere og kroater i landet. Under borgerkrigen fra 1992 til 1995 flyktet mange mennesker fra Bosnia-Hercegovina.

Omtrent halvparten av befolkningen bor i byer og tettsteder. Bosnisk, serbisk og kroatisk er offisielle språk. Islam er den største religionen. I landet er det også mange kristne, som tilhører den ortodokse kirken eller katolisismen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Nesten alle elevene fortsetter på videregående skole.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Bosnia-Hercegovina er et demokrati og en republikk. Landet styres nasjonalt av et presidentråd hvor det sitter én bosnjak, én serber og én kroat.

Etter borgerkrigen i 1995 ble landet delt inn i en kroatisk-bosnjakisk del og en serbisk del. Begge områdene styrer mye av politikken selv.

Bosnia-Hercegovina tjener penger blant annet på å selge møbler og klær til andre land. Landet er medlem av FN og Europarådet.

Historie

Det området som vi kjenner som Bosnia-Hercegovina har blitt styrt av mange riker og land gjennom historien. Fra 1400-tallet og fram til 1800-tallet var området en del av Det osmanske riket.

Etter andre verdenskrig ble Bosnia-Hercegovina en del av Jugoslavia, som også bestod av landene Slovenia, Kroatia, Serbia, Montenegro og Nord-Makedonia.

Etter at Bosnia-Hercegovina ville ha selvstendighet i 1992, brøt det ut borgerkrig i landet. Fram til krigen ble avsluttet i 1995, mistet rundt 100 000 mennesker livet.

Bosnia-Hercegovina er i dag et av de landene i Europa med lavest inntekt.

Norge og Bosnia-Hercegovina

I 2023 bodde det vel 19 000 personer i Norge med bakgrunn fra Bosnia-Hercegovina. De fleste flyktet i forbindelse med krigen på 1990-tallet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør