Faktaboks

Kosovo
Hovedstad
Pristina
Innbyggertall
1,66 millioner
Størrelse
10 905 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Vjosa Osmani
Språk
albansk og serbisk
Nasjonaldag
17. februar
Valuta
euro
Flagg
plassering av Kosovo på jordkloden. Kart
Kosovo (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kosovo er et land som ligger sør i Europa. Landet grenser til Serbia, Nord-Makedonia, Albania og Montenegro. Hovedstaden heter Pristina.

Kosovo er Europas yngste stat og ble selvstendig 17. februar 2008. 117 av FNs medlemsland, inkludert Norge aksepterer Kosovo som en egen stat.

Natur og klima

Plassering av Kosovo med naboland rundt, kart.
Kosovo og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kosovo er et lite land som ligger på Balkanhalvøya. Landet grenser ikke mot hav. Store deler av landet består av fjell og skogsområder.

Det er også elver, innsjøer og mange dype grotter i landet. Det høyeste fjellet heter Deravica, 2656 meter over havet. I skogene og i fjellene lever det blant annet gaupe, ulv, bjørn, hjort og ekorn.

Mesteparten av landets strøm og energi kommer fra kullkraftverk.

Kosovo har et klima med varme somre og kalde vintre.

Folk og kultur

Moske i murstein med en paviliiong i forgrunnen. Blå himmel og gressplen foran. Foto

Sinan Pasha-moskeen i Prizren. Prizren er den nest største byen i Kosovo.

Fotografi
Av /Shutterstock.

Over 90 prosent av befolkningen i Kosovo er albanere. Innbyggerne kalles også kosovoalbanere. Det bor også bosniere, serbere og tyrkere i landet. Kosovo har Europas yngste befolkning, alderen er i gjennomsnitt 30,5 år.

Færre enn halvparten av innbyggerne bor i byer og tettsteder. Albansk og serbisk er offisielle språk. Over 90 prosent av befolkningen er muslimer.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Kosovo har fem offentlige og flere private universiteter.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Kosovo er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg til parlamentet hvert fjerde år. Landet har også en statsminister og en regjering.

Etter at Kosovo ble selvstendig i 2008 har det vært flere konflikter mellom kosovoalbanere og serbere i landet.

Serbia, Russland og Kina mener at Kosovo ikke er et selvstendig land, men en del av Serbia. Kosovo er ikke medlem av verken EU, NATO eller FN.

Historie

Gjennom historien har Kosovo vært styrt av mange forskjellige land og riker. Etter første verdenskrig ble Kosovo en del av den nye staten Jugoslavia. På den tiden bodde det flest albanere i Kosovo.

Under andre verdenskrig ble Kosovo okkupert av Albania. Etter krigen ble landet igjen en del av Serbia og Jugoslavia.

På begynnelsen av 1990-tallet ville Kosovo være et eget land. I 1998 brøt det ut krig mellom Kosovo og Serbia og Montenegro. Mange mennesker ble drept i denne krigen, som ble avsluttet i 1999.

Kosovo er i dag det landet i Europa med lavest inntekt. Det har i perioder vært mange arbeidsledige i landet.

Kosovo og Norge

Norge har gitt over 1,5 milliarder kroner i humanitær støtte til Kosovo i årene etter krigen. Det ble gitt som nødhjelp like etter krigen. Senere gikk pengene til utvikling av demokrati og menneskerettigheter.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør