Vannpolo
Fra en kamp under VM i vannpolo i Australia i 2007.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Vannpolo er et ballspill mellom to lag i et svømmebasseng. Hvert lag består av sju spillere.

Spillet går ut på å score flere mål enn motstanderen. Spillerne på laget kaster ballen til hverandre med hånden. Ballen spillerne bruker, flyter på vannet.

Vannpolo er en populær idrett blant annet i Ungarn, Serbia og Montenegro.

Bane og utstyr

En vannpolobane for menn er inntil 30 meter lang og 20 meter bred. Kvinner har litt kortere bane. Det er ett mål i hver ende av banen. Banen er delt på tvers av flere linjer som er merket på bassengkantene.

Ballen er fylt med luft og litt større enn en vanlig håndball. Den er laget av lær eller gummi. Spillerne bruker vanligvis svømmebriller og badehette.

Spillet

Hvert lag består av seks utespillere og en målvakt. Hvert lag kan ha 6 innbyttere. Det er lov til å bytte spillere så mange ganger man vil i løpet av kampen.

En vanlig vannpolokamp har fire omganger som varer i åtte minutter. Det er pause mellom hver omgang. Det laget som scorer flere mål enn motstanderen, vinner kampen.

Spillerne svømmer i bassenget, og det ikke lov til å stå på bassengbunnen eller holde ballen under vann.

Spillerne på laget kaster ballene til hverandre med én hånd. Spillerne kan også føre ballen med hodet mens de svømmer. Det kalles «dribling». Spillerne har lov til å score mål med hele kroppen.

Regler

Det er vanligvis én eller to dommere i en vannpolokamp. I tillegg er det to måldommere som dømmer om ballen går i mål.

Alle angrep må avsluttes med et skudd mot mål innen 30 sekunder etter laget har fått ballen. Etter et mål settes spillet i gang ved at målvakten kaster ut ballen til medspillerne på laget.

Det er ikke lov til å slå ballen med knyttet neve eller ta i ballen med begge hender samtidig. Det er heller ikke lov til å slå eller sparke en motspiller.

Når en spiller bryter en av reglene, kan det andre laget få frikast eller straffekast. En spiller kan også bli utvist fra spillet i to minutter ved mer alvorlige regelbrudd.

Historie

Vannpolo ble oppfunnet i Storbritannia i 1870. I begynnelsen ble vannpolo kalt «fotball i vannet».

Vannpolo og fotball var de to første lagidrettene som fikk konkurranser i OL. Vannpolo for menn kom med i OL i 1900. Kvinner fikk delta i OL fra 1980.

Norsk vannpolo er en del av Norges Svømmeforbund. Det finnes rundt ti vannpoloklubber i Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby