Faktaboks

Hovedstad
Jakarta
Innbyggertall
276 millioner
Størrelse
1 877 519 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Joko Widodo
Språk
malayisk (Bahasa Indonesia)
Nasjonaldag
17. august
Valuta
indonesisk rupiah
Flagg
plassering av Indonesia på jordkloden. Kart
Indonesia (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Indonesia er et land som består av øyer i Stillehavet og Indiahavet. Indonesia ligger i Asia og grenser mot Australia i sør. Hovedstaden heter Jakarta.

Natur og klima

Plassering av Indonesia med naboland rundt, kart.
Indonesia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Indonesia består av over 17 000 øyer og er verdens største øyland. Landet er omtrent fem ganger så stort som Norge i størrelse. Indonesia har store områder med regnskog, som dekker rundt 70 prosent av landet.

Indonesia har verdens tredje lengste kyst etter Canada og Norge. Det er også fjell, aktive vulkaner, innsjøer og elver i Indonesia. Nasjonaldyret er ørn. Det lever også elefanter, leoparder, villsvin og aper i landet.

Over 75 prosent av landets strøm og energi kommer fra fossile energikilder. Mesteparten av Indonesia har tropisk klima med varmt vær hele året.

I 2004 døde over 160 000 mennesker i Indonesia etter at en tsunami traff landet.

Folk og kultur

I Indonesia bor det mer enn 300 forskjellige folkegrupper, som snakker flere hundre forskjellige språk. Javanesere er den største folkegruppen.

Over 55 prosent av befolkningen bor på øya Java, som er verdens mest folkerike øy. De siste tiårene har mange folk flyttet inn til hovedstaden Jakarta, som er overbefolket. Bahasa Indonesia er offisielt språk. Islam er den største religionen.

Alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 15 år. Skolen er gratis. I tillegg finnes det private og internasjonale skoler.

Badminton er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Landet har vunnet flere gullmedaljer i badminton i OL.

Politikk og økonomi

Indonesia er en republikk med president som statsoverhode. Landet har valg til nasjonalforsamling hvert femte år. Det er fremdeles mye korrupsjon i landet.

Det har i perioder vært konflikter mellom ulike folkegrupper i Indonesia.

Mange mennesker jobber med jordbruk og turisme. Landet tjener penger på å selge kull, olje, gass og gull til andre land.

Indonesia er blant annet medlem av FN og Verdens helseorganisasjon (WHO).

Historie

Det har bodd mennesker i Indonesia i flere tusen år. Portugiserne kom til landet på 1500-tallet fordi det var verdifullt krydder i området som de kunne ta med tilbake til Europa.

Fra 1600-tallet tok Nederland kontroll over handelen i Indonesia, og i 1816 ble landet kolonisert av Nederland. Indonesia ble selvstendig i 1949.

I tiårene etter selvstendigheten var det flere perioder med uro og kaos. Indonesia var et diktatur styrt av det militære. I 1975 okkuperte Indonesia nabolandet Øst-Timor, som ble selvstendig i 2002.

I 1999 hadde Indonesia sitt første demokratiske valg på mange år. På 2000-tallet har landet fått høyere inntekt og et bedre helsevesen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør