Faktaboks

Niger
Hovedstad
Niamey
Innbyggertall
26,2 millioner
Størrelse
1 266 700 km²
Statsform
Republikk
Statsoverhode
president Abdourahamane Tchiani
Språk
fransk
Nasjonaldag
18. desember
Valuta
cfa-franc
Flagg
plassering av Niger på jordkloden. Kart
Niger (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Niger er et land vest i Afrika. Landet grenser til Mali, Algerie, Libya, Tsjad, Nigeria, Benin og Burkina Faso. Hovedstaden heter Niamey.

Natur og klima

Plassering av Niger med naboland rundt, kart.
Niger og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Niger har ikke grenser til hav og er nesten fire ganger så stort som Norge i størrelse. Rundt to tredjedeler av landet er ørken. Niger er et av verdens tørreste og varmeste land.

Det er også savanner, fjell og områder med jordbruk i landet. Det høyeste fjellet heter Idoukal-en-Taghès, 2022 meter over havet.

På savannen lever blant annet elefant, sjiraff og antilope. I elven Niger bor flodhest og krokodille. Nasjonaldyret er gaselle.

Niger får strøm og energi både fra fossile og miljøvennlige energikilder.

Mesteparten av landet har ørkenklima med varmt vær hele året.

Folk og kultur

Det bor mange forskjellige folkegrupper med eget språk og kultur i Niger. Rundt halvparten av befolkningen tilhører hausa, som er den største folkegruppen i landet. I nord lever spredte grupper av det nomadiske folket tuareger.

Tre fjerdedeler av menneskene i landet bor på landsbygda. Niger har ti nasjonale språk. Fransk er språket som blir brukt av staten. Nesten alle innbyggerne er muslimer.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 15 år. Mange barn i landet begynner ikke på skolen, blant annet fordi foreldrene har lav inntekt. Mer enn en tredjedel av befolkingen kan ikke lese og skrive.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Niger er en republikk. I juli 2023 var det statskupp i landet. Presidenten ble avsatt og folk fra det militære overtok makten. Niger styres nå som et militært diktatur.

Før militærkuppet var Niger et demokrati, selv om presidenten hadde mye makt.

Mange mennesker i landet jobber med jordbruk og handel. Niger tjener blant annet penger på å selge uran, levende dyr og klær til andre land.

Niger er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Det har bodd mennesker i det som i dag er Niger i mange tusen år. Fra 600-tallet var området en del av flere store riker i Afrika frem til 1800-tallet.

På slutten av 1800-tallet fikk Frankrike mer makt i Niger. Tuaregene gjorde motstand mot franskmennene fram til landet ble en fransk koloni i 1922.

Etter andre verdenskrig fikk innbyggerne i landet flere rettigheter, og i 1960 ble Niger selvstendig.

På 2000-tallet har Niger hatt en stabil økonomi, men det er fortsatt mange mennesker med lav inntekt i landet.

Niger og Norge

Norge har gitt bistand til Niger i flere år. Landene har blant annet samarbeidet om opplæring til barn og ungdom som ikke har gått på skolen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør