Gepard i Kenya i Øst-Afrika

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gepard er et rovdyr som er verdens raskeste pattedyr. Den kan løpe i over hundre kilometer i timen. Farten er nyttig når den jakter på byttedyr. Den har gulaktig pels med svarte prikker.

Geparden lever for det meste sør i Afrika og er sårbar mot utryddelse.

Beskrivelse

foto
Gepard med unger i nasjonalparken Maasai Mara i Kenya.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Geparden er omtrent 125 cm lang og veier omtrent 50 kilo.

Pelsen er gul med svarte prikker. Mønsteret i pelsen er forskjellig for hvert dyr. I ansiktet har geparden mørke striper i pelsen som går fra øyekrokene og ned på hver side av snuten.

Kroppen er bygget for å kunne løpe fort på korte avstander. Den har lange bein med klør som gir godt feste. Den lange halen gir god balanse. Store nesebor og lunger gjør det lett å puste inn mye luft mens den løper. Hodet er lite og rundt med små ører.

Levevis

Verdenskart med utbredelse av gepard

Geparden finnes for det meste sør i Afrika. Området er merket rødt på kartet.

Verdenskart med utbredelse av gepard

Geparden lever på savanner, som er tørre områder med gress og noen få trær. Den jakter på byttedyr om dagen. Da sniker den seg innpå byttedyret, før den spurter etter det i full fart.

Geparden spiser små antiloper som impala og dik dik. Når geparder jakter sammen, kan de fange store dyr som gnu og sebra også.

De fleste voksne lever alene, men hannene lever ofte sammen i små grupper. De har et felles revir som de passer på. De merker reviret sitt ved å krafse på trær og busker. De plasserer også bæsjen sin på små hauger.

Formering

Geparder kan pare seg hele året. Unger fra samme kull kan ha forskjellige fedre. Ungene blir hos moren til de er omtrent ett og et halvt år gamle.

Truet art

Geparden levde tidligere over nesten hele Afrika og Asia, men er nå utryddet i mer enn halvparten av landene. Områdene til geparden har blitt gjort om til land for jordbruk. Dermed finnes det ikke nok byttedyr for geparden.

Tidligere var det også mange som jaktet på geparden på grunn av den fine pelsen. I dag blir mange unger fanget og holdt ulovlig som kjæledyr.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kjetil Lysne Voje
Ph.d., Universitetet i Oslo