Faktaboks

Algerie
Hovedstad
Alger
Innbyggertall
44,2 millioner
Størrelse
2 381 741 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Abdelmadjid Tebboune
Språk
arabisk og tamazight
Nasjonaldag
1. november
Valuta
algerisk dinar
Flagg
plassering av Algerie på jordkloden. Kart
Algerie (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Algerie er et land som ligger nord i Afrika. Landet grenser til Marokko, Mauritania, Mali, Niger, Libya og Tunisia. Hovedstaden heter Alger.

Natur og klima

Plassering av Algerie med naboland rundt, kart.
Algerie og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Algerie er det største landet i Afrika, og rundt seks ganger så stort som Norge.

Verdens største ørken, Sahara, dekker 85 prosent av landet. Landet har også en kyst på 1200 kilometer mot Middelhavet i nord. I tillegg er det mange fjell i landet. Det høyeste fjellet heter Tahat, 2908 meter over havet.

Nasjonaldyr er ørkenrev, som lever i Sahara. I ørkenen finnes det også sjakaler, gaseller og gribber. I havet utenfor kysten lever mange forskjellige haiarter.

Nesten all strøm i Algerie kommer fra fossile kilder som olje og gass.

Ørkenen har et tørt klima med veldig varme dager og lite regn. Ved kysten regner det mer. Algerie er utsatt for tørke og mangel på vann.

Folk og kultur

En rev med store ører og lys pels står på sand. Foto.
Ørkenreven er nasjonaldyret i Algerie. Den lever i ørkenen i hele Sahara. Den er mest aktiv om natten og spiser insekter, mus og øgler.
Av .

De fleste menneskene bor langs kysten i nord og i byer. Over én million lever som nomader i ørkenen.

Rundt 70 prosent av menneskene er arabere og 30 prosent er berbere. Offisielle språk er arabisk og berberspråket tamazight. Rundt 80 prosent av folket snakker arabisk, resten snakker forskjellige berberspråk. Nesten alle i landet er muslimer.

Alle barn må gå skole fra de er 6 år til de er 15 år. Nesten alle fullfører grunnskolen i landet, men bare halvparten begynner på videregående skole. Utdanning er gratis i Algerie.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Algerie er en republikk med president som øverste leder. Presidenten og de militære styrer landet og tillater ikke at andre er uenige. Det er valg hvert femte år i landet, men valgene er ikke demokratiske.

Mange mennesker i Algerie jobber i offentlig sektor og med olje og gass. Landet tjener også penger på å selge olje og gass til andre land.

Algerie er blant annet medlem av FN, Verdensbanken og Den afrikanske union.

Historie

Romerne hadde makten i Algerie i flere århundrer. Området var en del av det osmanske riket på 1500-tallet. Byene langs kysten var bebodd av sjørøvere i tiden som fulgte.

I 1830 ble Algerie en fransk koloni, og ble senere gjort til en del av Frankrike. I 1954 startet folket i Algerie en krig for frigjøring fra Frankrike der mange mennesker døde. Landet ble selvstendig i 1962.

Algerie fant olje og gass i Sahara i 1956. Landet er i dag et av landene i Afrika som lager og selger mest olje og gass.

I 1991 ble det borgerkrig i landet. Over 150 000 mennesker døde før den tok slutt i 2002. Etter borgerkrigen har Algerie fått bedre økonomi, men det er fremdeles mange fattige i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør