Faktaboks

Tsjad
Hovedstad
Ndjamena
Innbyggertall
17,7 millioner
Størrelse
1 259 200 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Mahamat Déby
Språk
arabisk, fransk
Nasjonaldag
11. august
Valuta
cfa-franc
Flagg
plassering av Tsjad på jordkloden. Kart
Tsjad (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tsjad er et land som ligger omtrent midt i Afrika. Landet grenser til Libya, Sudan, Den sentralafrikanske republikk, Kamerun, Niger og Nigeria. Hovedstaden heter Ndjamena.

Natur og klima

Plassering av Tsjad med naboland rundt, kart.
Tsjad og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Tsjad har ikke grenser til hav, og er det femte største landet i Afrika. Landet er mer enn tre ganger så stort som Norge.

Rundt en tredel av landet er dekket av ørken. Det er også innsjøer, elver, fjell, savanner og noen områder med regnskog i landet. Det høyeste fjellet heter Emi Koussi, 3415 meter over havet.

Både geit og løve er nasjonaldyr. I ørkenen lever sjakal, hyene og gaselle. På savannen bor elefant, sjiraff, antilope, løve, leopard og gepard.

Tsjad har et tørt klima i nord med varme dager og kaldere netter. I sør har landet tropisk klima med mer regn.

Folk og kultur

Det bor mange forskjellige folkegrupper med egne språk og kulturer i Tsjad. Nord i landet bor det flest kanembu og gorane, og også arabere. Sara er den største folkegruppen i sør. I nord lever det nomader som flytter fra sted til sted.

Omtrent tre fjerdedeler av befolkningen bor i byer. Rundt halvparten av menneskene i landet er under 15 år. Offisielt språk er fransk og arabisk. Islam er den største religionen, men det er også mange kristne i landet.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Landet har både offentlige og private universiteter og høyskoler.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Tsjad er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten har mye makt og er sjef for det militære. Idriss Déby var president fra 1990 til han døde i 2021, og ble regnet som en diktator. Hans sønn overtok da som leder for et militærstyre.

Det har i perioder vært store konflikter mellom muslimer i nord og kristne i sør.

Mange mennesker i landet jobber med jordbruk og husdyr. Landet tjener penger blant annet på å selge olje til andre land

Tsjad er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Den afrikanske union.

Historie

Fra rundt 1100-tallet gikk det i mange hundre år en viktig rute for handel fra Tsjadsjøen til landene nord for Saharaørkenen. Blant annet ble det handlet med elfenben og salt, og tatt mange slaver.

På 1800-tallet ble Frankrike interessert i området som i dag er Tsjad. Etter stor motstand fra innbyggerne i landet ble Tsjad en fransk koloni i 1900.

Tsjad ble selvstendig i 1960. Etter selvstendigheten var det flere perioder med borgerkrig og statskupp i landet.

Tsjad begynte å selge olje til andre land i 2003. Dette har ført til bedre økonomi, men det er fremdeles mange mennesker som har veldig lav inntekt i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Knut S. Vikør
Universitetet i Bergen