I tidligere franske og belgiske kolonier i Afrika hvor fransk er  det eneste eller ett av de offisielle språkene: Guinea, Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger, Togo, Benin, Kamerun, Elfenbenskysten, Den sentralafrikanske republikk, Gabon, Kongo, Den demokratiske republikken Kongo, Rwanda, Burundi, Djibouti, Komorene og Madagaskar. Frankrikes områder i Stillehavet, Ny-Caledonia, Fransk Polynesia og Wallis og Futuna har alle fransk som offisielt språk. I Vanuatu er fransk og engelsk offisielle språk.

Land hvor fransk er eneste offisielle språk (rødt) og hvor det er ett av flere (oransj).

Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Fransk er et språk. Fransk er offisielt språk i 29 land. Man tror at rundt 220 millioner mennesker i verden bruker fransk hver dag. Omtrent 80 millioner har fransk som morsmål.

Fransk er ett av seks offisielle språk i FN.

Utbredelse

Fransk språk.
Eksempel på fransk språk. Oversatt står det: Jeg heter Louis. Jeg snakker fransk. Jeg bor i Frankrike.
Fransk språk.

Fransk er offisielt språk i Frankrike, og i land i Afrika der Frankrike eller Belgia har hatt kolonier før. I tillegg er det noen land i Indiahavet og Stillehavet:

Fransk er offisielt språk ved siden av andre språk i for eksempel Belgia, Haiti, Luxembourg, Sveits, Vanuatu, Madagaskar, Seychellene, Djibouti, Burundi, Rwanda, Kamerun og Canada.

Særtrekk

Foto av bokomslag, Harry Potter.
Harry Potter og fangen fra Azkaban på fransk.
Foto av bokomslag, Harry Potter.
Av /Amazon.

Fransk bruker det latinske alfabetet, med 29 bokstaver. Mange bokstaver har også små tegn over og under seg. Det kalles diakritiske tegn: à, ç, é, è, ê, ë, î, ï, ô, û, ù, ü.

Fransk har mange vokaler, spesielt nasale vokaler. Når man sier en nasal vokal, slipper man ut luft gjennom både munnen og nesa. Nasale vokaler finnes også i mange av de andre språkene som fransk er i slekt med, for eksempel portugisisk.

Fransk skriftspråk viser på mange måter hvordan fransk ble uttalt før. I dag er det stor forskjell på hvordan fransk blir skrevet og hvordan det blir uttalt.

Fransk har nokså få måter å bøye ordene på. Mange av disse kan man ikke høre når man snakkar. Man kan bare se det når man skriver.

Fransk stammer fra latin, og har mange ord som ligner på latinske ord. Det er både på grunn av arv og lån. Men det finnes også ord som kommer fra engelsk, italiensk, arabisk, spansk, nederlandsk og flere andre språk.

Dialekter

Det snakkes et ganske likt fransk over mesteparten av Frankrike. Det finnes færre dialekter i Frankrike enn i mange andre land i Europa. Tidligere var det flere forskjeller, men det endret seg

Fransk utenfor Frankrike har større forskjeller. Kanadisk-fransk har for eksempel blitt mer påvirket av engelsk.

Historie

Faksimile av Les Serments de Strasbourg.
Strasbourg-edene (Les serments de Strasbourg) fra 842 er den eldste bevarte teksten på fransk.
Faksimile av Les Serments de Strasbourg.
Av .
Lisens: Public domain

Utgangspunktet for fransk er latin. Den eldste bevarte teksten på et språk som kan kalles fransk er de såkalte Strasbourg-edene (Les serments de Strasbourg), fra 842.

I middelalderen var fransk ett av de viktigste språkene i verden, sammen med latin. Fransk har nå blitt mindre viktig. Engelsk har overtatt rollen som det mest brukte språket.

På 1600-tallet fikk fransk skriftspråk omtrent den formen det har i dag.

De siste tiårene har innvandring ført til nye franske ord og uttrykk. Et eksempel på det er det arabiske ordet wesh (hva) og uttrykket wesh wesh? (hva skjer?).

Fransk er i samme språkfamilie som spansk og italiensk.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Hanne Eckhoff
Førsteamanuensis i russisk språkvitenskap, University of Oxford