Foto av Robert Johansson som setter nedslag
I konkurranser får hopperne poeng for lengde og stil. Når man lander kalles det å sette nedslag. Hvis man klarer å sette nedslag med det ene kneet ned mot skien kalles det telemarksnedslag. Da får man ekstra stilpoeng. Her setter den norske hopperen Robert Johansson telemarksnedslag i stor bakke under OL i Pyeongchang i 2022.
Nedslag
Av /NTB.

Skihopping er en idrett hvor det er om å gjøre å hoppe lengst på ski i en hoppbakke. Hopperne får også poeng for hvor god stil de har når de hopper.

Konkurranser i skihopping er enten mellom enkeltpersoner eller lag. Skihopp er også den ene av to øvelser i kombinert (den andre er langrenn).

Hoppbakker

Det finnes forskjellige bakker for skihopping. For eksempel normalbakke og storbakke. Holmenkollbakken i Oslo er blant de mest kjente hoppbakkene. I de aller største bakkene kan man hoppe over 250 meter. De bakkene kalles skiflygingsbakker.

Konkurranser

Foto

Den norske hopperen Daniel-André Tande i et treningshopp i Bergiselbakken i Innsbruck i Østerrike. Bergiselbakken er en av fire bakker man har konkurranser i den tysk/østerrikse hoppuka.

Fra hoppuka 2021/2022
Av /NTB.

I konkurranser hopper man i to runder, som kalles omganger. Den som får flest poeng til sammen vinner konkurransen. Man får poeng for lengde og stil. Det er fem dommere som gir stilpoeng. Hopperne får også plusspoeng eller minuspoeng etter hva slags vind som blåser i hvert hopp. I skihopping er det stor fordel å ha motvind som hopperne kan fly på.

Tidligere fikk ikke kvinner konkurrere i skihopp. Det første VM for kvinner var i 2009. Etter det har man også laget konkurranser hvor kvinner og menn fra samme land er et lag.

En viktig konkurranse i skihopping er Hoppuka. Da hopper man i fire hoppbakker, to i Tyskland og to i Østerrike.

Historie

Sporten regnes for å komme fra Morgedal i Telemark, og Norge er kjent for å være et av de beste landene i skihopping.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby