Faktaboks

Zeshan Shakar

Zeshan Arild Shakar

Født
7. september 1982, Oslo
Fotografi

Forfatteren Zeshan Shakar.

Fotografi
Av .
Omslag
Omslag til romanen Tante Ulrikkes vei
Omslag
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Zeshan Shakar er en norsk forfatter og dramatiker. Han er mest kjent for romanen Tante Ulrikkes vei.

Bakgrunn

Shakar er oppvokst på Stovner i Oslo med norsk mor og pakistansk far. Han har studert statsvitenskap og økonomi. Ved siden av å være forfatter jobber han i Oslo rådhus som rådgiver. Shakar er gift og har to barn.

Forfatterskap

Zeshan Shakar ga ut sin første roman, Tante Ulrikkes vei, i 2017. Den fikk gode kritikker og ble lest av mange. Boka er første del av en serie på tre som handler om å vokse opp i Oslo. Bok nummer to er Gul bok (2020), og den siste boka er De kaller meg ulven (2022).

Temaer

Bøkene til Zeshan Shakar handler om det å føle seg utenfor, og om å finne ut hvem man er og hvor man hører hjemme.

Tante Ulrikkes vei handler om de to guttene Mohmmed (Mo) og Jamal, som vokser opp i samme gate på Stovner i Oslo. De er begge barn av innvandrere og føler at de blir dratt mellom to kulturer. Mo tar utdanning og får seg en god jobb, mens Jamal faller utenfor i samfunnet.

I Gul bok er hovedpersonen Mani. Han jobber i et departement. Handlingen foregår i tiden rundt 22. juli 2011, da det ble gjennomført et terrorangrep på Utøya og i regjeringskvartalet. Noen viktige temaer i denne boka er det å føle seg utenfor, og sosiale og kulturelle forskjeller.

De kaller meg ulven handler om det å leve i Norge som barn av foreldre fra to forskjellige kulturer. Faren til hovedpersonen skal flytte tilbake til Pakistan etter å ha bodd 40 år i Norge. Dette får hovedpersonen til å tenke gjennom livet sitt og livet til foreldrene.

Betydning

Zeshan Shakar har vunnet flere priser for bøkene sine. I 2017 fikk han Tarjei Vesaas’ debutantpris for Tante Ulrikkes vei. Boka har blitt omtalt som den store norske innvandrerromanen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Janne Stigen Drangsholt
Professor, Universitetet i Stavanger