Faktaboks

Mali
Hovedstad
Bamako
Innbyggertall
22,6 millioner
Størrelse
1 220 190 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Assimi Goïta (midlertidig)
Språk
bambara
Nasjonaldag
22. september
Valuta
cfa-franc
Flagg
plassering av Mali på jordkloden. Kart
Mali (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Mali er et land som ligger nordvest i Afrika. Landet grenser til Algerie, Niger, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guinea, Senegal og Mauritania. Hovedstaden heter Bamako.

Natur og klima

Plassering av Mali med naboland rundt, kart.
Mali og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Mali har ikke grenser til hav og er nesten fire ganger større enn Norge i størrelse. Over halvparten av landet består av ørken.

Det finnes også skog, savanner, områder med jordbruk og noen lave fjell i Mali. Elven Niger renner gjennom deler av landet. Høyeste punkt i landet heter Hombori Tondo, 1155 meter over havet.

Nasjonaldyr er fuglen gribb. Det lever også antilope, sjiraff, elefant, løve og hyene i landet. I elvene finnes det flodhester og krokodiller.

Over halvparten av landets strøm og energi kommer fra vannkraftverk.

Mali har både tropisk klima og ørkenklima med varmt vær hele året.

Folk og kultur

Det bor mange forskjellige folkegrupper med eget språk og kultur i Mali. De to største er bambara og fulani. Nord i landet lever mange i folkegruppen tuareg fremdeles som nomader.

Nesten halvparten av befolkningen lever i byer og tettsteder. Over 90 prosent av menneskene i landet er muslimer. Fransk sluttet å være offisielt språk i juli 2023, og bambara ble landets offisielle språk. Mange snakker fortsatt fransk.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 7 til 15 år. På grunn av krig og konflikter i landet, er antall barn som går på skolen blant de laveste i verden.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Basketball og bryting er også populære idretter i landet.

Politikk og økonomi

Mali er en republikk med president som statsoverhode, men landet er ikke et demokrati.

Mali styres nå av en regjering som kom til makten etter et militærkupp i 2020. Denne regjeringen styrer landet som et diktatur.

Mange mennesker i landet jobber med jordbruk og handel. Landet tjener blant annet penger på å selge gull, bomull, tømmer og levende dyr til andre land.

Mali er medlem av blant annet FN og Verdensbanken. Etter militærkuppet i 2020 ble Mali utestengt fra Den afrikanske union.

Historie

Mali har navn etter Mali-riket som på 1300-tallet var et av verdens største riker. Fra 1500-tallet og frem til 1800-tallet var det flere kriger og konflikter i området.

I 1895 ble Mali kolonisert av Frankrike. Etter andre verdenskrig ville Mali være uavhengig fra Frankrike, men først i 1960 ble landet selvstendig.

I 1968 tok de militære makten og styrte landet som et diktatur til 1991. Landet fikk et system med flere politiske partier og demokrati i 1992.

I januar 2012 brøt det ut et opprør i Mali. Siden opprøret har det vært mye uro og mange konflikter i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør