Faktaboks

Burkina Faso
Hovedstad
Ouagadougou
Innbyggertall
22,2 millioner
Størrelse
273 600 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Ibrahim Traore
Språk
fransk
Nasjonaldag
11. desember
Valuta
cfa-franc
Flagg
plassering av Burkina Faso på jordkloden. Kart
Burkina Faso (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Burkina Faso er et land som ligger i Afrika. Det har grenser til Mali, Niger, Benin, Togo, Ghana og Elfenbenskysten. Hovedstaden heter Ouagadougou.

Natur og klima

Plassering av Burkina Faso med naboland rundt, kart.
Burkina Faso og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Burkina Faso er et flatt land. I nord grenser det til Sahara-ørkenen. Naturen her består mest av savanner med lite trær. Mange av plantene har forsvunnet på grunn av dyr som beiter.

Klimaet er tropisk med to årstider: tørketid og regntid. I regntiden er det mange elver som oversvømmes. Det lever krokodiller i elvene.

Flekkhyene, flodhest, vannbukk, galago og serval er vanlige pattedyr i landet. I ørkenen og på savannene lever det mange slanger og øgler. På savannene lever også gribber og ørner.

Folk og kultur

Fotografi

Mossier fra Burkina Faso i tradisjonelle klær under en danseforestilling.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

De fleste innbyggerne bor sør i landet. I nord og øst bor det få mennesker.

Mossi er den største folkegruppen i landet. Språket mossi snakkes av rundt halvparten av befolkningen. Fransk er offisielt språk og snakkes av omtrent halvparten av befolkningen. Mer enn 60 prosent av folket er muslimer.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til 16 år, men ikke alle fortsetter på ungdomsskolen. Bare 40 prosent av barna begynner på skolen. Bare noen få fortsetter på videregående skoler.

Politikk og økonomi

Fotografi
Maskekunst er viktig i mossi-, bwa-, winiama- og bobo-kulturene. Her er Solo (11 år) som danser med en tradisjonell maske.

Burkina Faso er en republikk med president som statsoverhode. Landet er ikke et demokrati. Mange statskupp har ført til et ustabilt styre i landet. Den nåværende presidenten tok makten ved et kupp i september 2022.

Flere hundre tusen innbyggere drar hvert år for å arbeide i nabolandene, særlig til Elfenbenskysten og Ghana. Disse arbeidernes inntekter har stor betydning for landets økonomi.

Burkina Faso er medlem av FN og Verdensbanken.

Historie

Fra begynnelsen av 1200-tallet var landet organisert i kongedømmer styrt av folkegruppen mossi. Det første var Tenkdogo, senere delte dette seg i de tre statene Yatenga, Ouagadougou og Fada N'Gourma. Disse kongedømmene bestod fremdeles da Frankrike koloniserte Burkina Faso på slutten av 1800-tallet.

Landet ble selvstendig som Haute Volta (som er fransk og betyr Øvre Volta) i 1960. I 1984 var det militærkupp i landet, og det byttet navn til Burkina Faso.

Frem til 1990-tallet ble landet styrt av ulike militære ledere som tok makten ved militærkupp. Fram mot 2000-tallet ble det gjennomført flere valg, men ikke alle var like demokratiske. Det var ikke alltid tillatt med flere politiske partier.

Landet er blant de fattigste i verden og ikke alle innbyggerne har tilgang på nok mat og rent vann.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør