Ekorn

Ekorn er et pattedyr som lever i hele Norge, mesteparten av Europa og i Russland helt mot Stillehavet.

Pelsen er oftest rødbrun. Halen er buskete og ekorn har lange hårdusker på ørene. Ekorn er aktive om dagen og spiser blant annet frø, blader og nøtter.

Beskrivelse

Ekorn som hopper fra et tre til et annet

Ekornet er et lite dyr med rundt hode, store øyne og store ører med en lang dusk av stive hår. Kroppen er slank, og halen er dekket med lange hår.

Fargen på pelsen varierer fra lysebrun til mørk rødbrun. Den er hvit på magen. Vinterpelsen er tykkere og gråere enn sommerpelsen. Voksne ekorn er ofte mer enn 20 centimeter lange og veier omtrent 300 gram.

Levevis

Ekornet strekker seg ut i vannet for å hente ei nøtt

Ekornet lever i skogen og er mye av tiden oppe i trærne. Det hopper fra tre til tre. Noen ganger er ekornet nede på bakken for å finne mat eller komme seg bort til et annet tre. Ekornet bruker nesten hele dagen på å lete etter mat.

Ekornet spiser mye forskjellig. Det spiser frø, nøtter, unge skudd og knopper, bark, blader og blomster. Det kan også spise lav og sopp, og insekter, larver og fugleegg. Ekornet sparer på mat. Det samler opp frø og nøtter til vinteren. Maten blir gjemt mange forskjellige steder. Ekornet bruker luktesansen og hukommelsen for å huske gjemmestedene sine.

Ekornet bygger huset sitt oppe i trærne. Huset kalles bol, og ekornet bygger det med kvister utenpå og mose og gress inni. Ekornet kan også flytte inn i store fuglekasser eller ekornkasser.

Ekorn lever ikke i flokk, men bor alene. Om vinteren kan likevel flere ekorn bo i samme bol, slik at de kan holde bedre på varmen.

Formering

Verdenskart med utbredelse av ekorn
Ekornet finnes i Europa og Russland. Området er merket rødt på kartet.
Verdenskart med utbredelse av ekorn

Paringen starter ganske tidlig på vinteren. Flere hanner kan ha lyst til å pare seg med samme hunn, og de kan følge etter henne en hel dag. Det blir mye leven når de jager hverandre opp og ned trestammer. Hunnen vil pare seg bare i noen få timer, men kan i løpet av den tiden godt pare seg med flere hanner.

Ekorn føder vanligvis fire unger sent på vinteren. Ungene kommer ut av bolet når de er omtrent én og en halv måned gamle. De slutter å drikke melk når de er to til tre måneder gamle. Hvis det er lett å få tak i mat, kan ekornet få et nytt kull i juli eller august. Ungene er voksne når de er omtrent ett år gamle.

Ekorn kan bli omtrent tolv år gamle.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Kjetil Lysne Voje
Ph.d., Universitetet i Oslo