Foto av en hånd som holder en bordtennisracket ved kanten av et bordtennisbord. En ball er i lufta rett ved racketen.
Racket og bordtennisball
Av /Shutterstock.

Bordtennis er et raskt ballspill som spilles på et bordtennisbord med racketer. Bordtennis spilles ved å slå ballen frem og tilbake over et nett på midten av bordet.

Konkurranser i bordtennis foregår vanligvis inne. Utendørs er bordtennis en populær fritidsaktivitet.

Bordtennis er veldig populært i Kina og er en av verdens største individuelle idretter. Utstyret er billig og reglene er ganske enkle å forstå.

Bord og utstyr

Foto
Wang Chuqin fra Kina (til venstre) mot Qiu Dang fra Tyskland i semifinalen i VM i bordtennis i Doha i Qatar 2024.
Semifinale i VM i bordtennis 2024
Av /NTB.

Bordtennisbordet er vanligvis laget av hardt tre. Bordet er rundt 2,7 meter langt og 1,5 meter bredt. Midt på bordet er det et nett som er festet utenfor bordflaten på hver side. Bordet er også delt på langs av en linje.

Utendørs spilles bordtennis ofte i parker med bordtennisbord som er laget for å stå ute hele året.

En bordtennisracket er laget av tre og dekket med et lag av gummi på begge sider. Gummibelegget kan være maksimalt to millimeter tykt. Hver side av racketen har forskjellig farge. Bordtennisballen er laget av plast og er veldig lett.

Spillet

Bordtennis spilles både én mot én og to mot to. Det kalles singel og double.

Spillet starter ved at en spiller først slår ballen ned i sin side av bordet og ned på motstanderens side. Det kalles serve. Spillerne slår deretter ballen annenhver gang, men nå skal ikke ballen være nær spillerens egen halvdel av bordet før den passerer nettet.

I double skal serven krysse midtlinje på bordet fra serverens høyre side til motstanderens høyre side. Deretter bytter spillerne på laget på å slå ballen annenhver gang.

Regler og poeng

En spiller vinner et poeng hvis motspilleren slår ballen i nettet eller ikke treffer bordet på den andre siden av nettet. Spillerne har to server hver før de bytter på å serve. Hvis ballen treffer nettkanten, får spilleren en ny serve.

Bordtenniskamper spilles vanligvis i fem eller syv omganger som kalles sett. Spilleren som kommer først til elleve poeng, vinner et sett. Blir poengstillingen 10–10 i et sett, fortsetter kampen til en av spillerne vinner med to poeng. Kampen vinnes ved at man vinner 3 av 5 sett eller 4 av 7 sett.

I konkurranser for voksne spiller menn mot menn og kvinner mot kvinner. Men i konkurransene som kalles mix-double er det én mann og én kvinne på hvert lag.

Historie

Foto
Utendørs bordtennisbord i en park
Av /Shutterstock.

Bordtennis ble oppfunnet i Storbritannia på slutten av 1800-tallet. I begynnelsen var bordtennis et sosialt spill før idretten ble mer organisert på 1920-tallet.

Fra 1950-tallet ble bordtennis populært både som konkurranseidrett og fritidsaktivitet i mange land over hele verden. I 1988 ble bordtennis en olympisk idrett.

Norges bordtennisforbund har i dag litt over 5000 medlemmer i rundt 90 klubber.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby